FOTO/ I dalje misterija

Rusi znaju šta je uzrok rupe na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali ne žele reći

Hronika 24.09.19, 11:45h

Rusi znaju šta je uzrok rupe na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali ne žele reći
Zaključeno je kako je rupa izbušena iznutra, no Rusi odbijaju otkriti što joj je točan uzrok, premda ga znaju

 

Mnogo toga što se odigralo zadnjih nekoliko godina zvuči kao uvod u zastrašujući film naučne fantastike - nervozni roboti počeli su odlučivati trebaju li ljudi dobiti posao koji žele, automobili koji sami sebe voze češće ne vide bijelce na cesti, a i dozatori sapuna su također ispali rasistički...

 

Teško je zaboraviti i trenutak kad je misteriozna rupa otkrivena na Međunarodnoj svemirskoj stanici ISS-u, za koju se činilo kako je izbušena unutra. U augustu 2018. NASA-a je objavila da su pronašlo "sporo curenje" na ISS-u nakon što su primijetili pad pritiska.

 

rupa-iss-svemir

 

Za razliku od sci-fi filmova, astronauti su isprva primijenili rješenje iz crtića - u rupu su stavili prst, dok je ostatak ekipe smišljao što će dalje. Potom su rupu pokrili trakom, prije nego su primijenili "epoksid na gazi da začepe rupu".

 

Izbušena iznutra?

 

Sitna rupa, koja se nalazila na Soyuz MS-09 Roscosmos letjelici spojenoj na ISS istraživana je i iznutra i izvana, s "radnom" teorijom kako je rupu uzrokovao mikrometeoroid.

 

Međutim, kasnije je ruski kosmonaut Sergej Prokopiev zaključio kako je rupa definitivno izbušena iznutra, bilo greškom ili namjerno. Modul je vraćen na zemlju u decembru 2018., a voditelj Rosmocosa je sada rekao kako tačno znaju što je uzrok rupi, no tu informaciju neće dati nikome.

 

- Rupa je bila u odjeljku za kućanstvo, uzeli smo sve uzorke i ono što se dogodilo nam je jasno, no nećemo vam ništa reći - izjavio je Dimitrij Rogozin na konferenciji.

 

"Moramo zadržati neku vrstu tajne"

 

NASA je izjavila kako im nisu dani zaključci Rosmocos istrage o rupi te da će razgovarati sa svemirskom agencijom o tom pitanju u narednim danima, iako kažu da ne žele da to pitanje poremeti dobar odnos i 40 godina suradnje agencija u svemiru.

 

- Nisu mi ništa rekli, no jasno je kako nije prihvatljivo da ne znamo da na Svemirskoj stanici postoje rupe i od čega su - rekao je administrator NASA-e, Jim Bridenstine.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI