FOTO/ Tradicionalna vožnja glavnim gradom

Održan 12. Giro di Sarajevo: Na svjetski Dan bez automobila okupilo se 2.500 biciklista...

Sport 22.09.19, 20:00h

Održan 12. Giro di Sarajevo: Na svjetski Dan bez automobila okupilo se 2.500 biciklista...
Nedostatak biciklističkih staza osnovni je problem na koji pažnju skreću djevojke i momci iz Giro di Sarajevo

 

Dvanaesto izdanje tradicionane biciklističke vožnje Giro di Sarajevo, koja za cilj ima skretanje pažnje na poboljšanje biciklističke infrastrukture u Sarajevu, održano je danas na glavnim ulicama glavnog grada BiH. Ove godine Giro je održan na svjetski Dan bez automobila, te je vožen u okviru Evropske sedmice mobilnosti. Sa starta na Dobrinji krenulo je preko 2500 biciklista, a najsretnijima su nakon 15 km vožnje uručeni i vrijedni pokloni sponzora.

 

- Bio je to još jedan praznik biciklizma i kao što su svi mogli vidjeti, to su na hiljade nasmijanih lica koja su zajedno vozila zbog zajedničkog cilja – poboljšanje biciklističke infrastrukture. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo i da ih predvodimo kada god požele, ali svi zajedno moramo raditi na tome da dobijemo ono što biciklisti u razvijenim zemljama već imaju - kaže Tarik Šabanović, koordinator događaja.

 

giro-di-sarajevo-2019-1

 

Nedostatak biciklističkih staza osnovni je problem na koji pažnju skreću djevojke i momci iz Giro di Sarajevo.

 

- Svjedoci smo da se nešto pokrenulo sa mrtve tačke, ali to je zaista veoma malo. Nadamo se da će i ovaj događaj pomoći da vlastodršci uvide da je neophodno raditi na novim stazama, novim parkinzima, boljoj signalizaciji ali i posebnom tretiranju nekih ulica u centru grada. Na tome ćemo već od naredne sedmice početi raditi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS, a koje je izrazilo dobru volju da unaprijedimo urbanu mobilnost u centru Sarajeva - dodaje Šabanović.

 

Naravno, ono što je najzanimljivije svim učesnicima bili su tradicionalni pokloni, a posebno iznenađenje pripremila je i Delegacija EU u BiH, koja je najsretnijem biciklisti poklonila poseban, sklopivi gradski bicikl. Sretnom dobitniku bicikl je uručio Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji je i prvi put vozio, zajedno s porodicom, Giro di Sarajevo i tako dao podršku svim biciklistima Sarajeva u ostvarenju njihovih prava.

 

giro-di-sarajevo-sklopivi-bicikl

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI