POKUŠAO SE UBITI ČETIRI PUTA

Mostarci u šoku, znali su ga kao 'devradžiju': Ko je Senad Basarić, čime se sve bavio i kako je doselio u Sarajevo?

Hronika 21.09.19, 17:41h

Mostarci u šoku, znali su ga kao 'devradžiju': Ko je Senad Basarić, čime se sve bavio i kako je doselio u Sarajevo?
Nakon gnusnog ubistva Irme Forić, za koje je osumnjičen Senad Basarić iz Mostara, njegovi sugrađani koji su ga poznavali su u šoku. Čak je većini sagovornika trebalo vremena da ga se prisjete, budući da su ga, kako sami kažu, izgubili iz vida

 

 

Nakon ubistva Irme Forić u sarajevskom naselju Dobrinja, za koje se, za sada, kao počinioc sumnjiči njen nevjenčani partner Senad Basarić, ne prestaju na svijetlo dana da izlaze brojni detalji vezani za njihov život prije tragedije.


Sam Basarić je tokom prvog izjašnjavanja pred Kantnalnim sudom u Sarajevu iznio nove informacije vezane za ovaj tragični događaj, ali i oprečne tvrdnje o tome šta se tog kobnog popodneva dešavalo u stanu. Šta je od toga istina, trebala bi utvrditi istraga koja je i dalje u toku. 


Basarić pak tvrdi: 


- Uzeo sam deterdžent za suđe da čistim pod. Irma se okliznula i pala pored mene. Ja je hvatam za noge da bi ublažio njen pad, ali ona pada i glavom udara u kuhinjsku dasku koja joj je već bila u ruci. Vidio sam da ne daje znake života i počeo sam da je grlim i ljubim - objašnjavao je u policiji, navodeći da se nakon toga pokušao ubiti.


Kako su ga tablete koje je popiso samo ošamutile, isto je pokušao, prema vlastitim tvrdnjama, uraditi još tri puta. Kako je sam ispričao tokom ispitivanja, prvo je otišao na osmi sprat zgrade da se baci sa krova, ali ga je omela komšinica koja ga je pitala šta tu radi. Zatim se odvezao u Bradinu, gdje je na seoskom putu popio 29 tableta, te uzeo žilet da sebi prereže vene, ali u je žilet bio tup. Zatim je otišao na drugu lokaciju gdje je pokušao da se uguši izduvnim gasovima, ali mu ni to nije uspjelo. Iz Bradine se potom vratio u Sarajevo.


Tokom izjašnjavanja o krivici, potvrdio je i priču o tome kako je upoznao Irmu:


- Irmu sam upoznao 9. maja putem Facebooka. Od tog dana često sam dolazio iz Mostara. Viđali smo se kod nje u njenom stanu gdje sam se preselio kada je predložila da živimo zajedno. Zaljubio sam se u nju, išli smo zajedno na more i na planine - ispričao je Senad istražiteljim i tužoocima koji su bili prisutni na saslušanju, prenosi Avaz koji je tragom svih prethodnih informacija došao i do saznanja kako je Basarić živio u Mostaru i čime se bavio.   


Mostarci u šoku iako ga znaju kao „devradžiju“


Nakon gnusnog ubistva Irme Forić, za koje je osumnjičen Senad Basarić iz Mostara, njegovi sugrađani koji su ga poznavali su u šoku. Čak je većini sagovornika, koji nisu željeli javno govoriti, trebalo vremena da ga se prisjete, budući da su ga, kazali su za Avaz, izgubili iz vida.


Jer, Basarića se već sedam, osam godina skoro nije moglo vidjeti u Mostaru. Kako su kazali, nakon neuspješne priče zvana „Mostarska pivovara“, smještene na ulazu u Blagaj, a za koju je prevario Njemicu s kojom je, navodno, bio u braku, uzevši joj novac za pokretanje proizvodnje, Basarić se okrenuo ugostiteljskim vodama, otvorivši u Glavatičevu kod Konjica restoran „Zrno bibera“.


Vjerovatno, ispričali su za Avaz, i taj projekt je, poput „Pivovare“, propao, a pretpostavljaju da je nakon toga odselio za Sarajevo, gdje se zbližio sa nesretnom Irmom Forić.


Iako je većina njih za Basarića rekla da je bio „devradžija“ (lokalni varalica op. a.), ipak, niko se nije nadao da je u stanju počiniti zločin. Za njega se zna i da je tokom rata bio u Njemačkoj, a koju je, navodi Avaz, pohodio i u prijeratnom periodu i u kojoj mu živi dio porodice.


Inače, iz braka s jednom Mostarkom, od koje je dugi niz godina razveden, ima troje odrasle djece, koja su zasnovala svoje porodice i dio njih živi u Njemačkoj.


Više detalja o tome šta je sve Basarić ispričao istražiteljima i tužiocima, čitajte ovdje.     

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI