Američki predsjednik novinarima u Bijeloj kući

Trump prijeti da će borce ISIL-a pustiti na evropske granice: SAD neće plaćati troškove pritvora 'hiljada boraca'!

Front 21.09.19, 14:14h

Trump prijeti da će borce ISIL-a pustiti na evropske granice: SAD neće plaćati troškove pritvora 'hiljada boraca'!
Sudbina pripadnika oružane grupe i njihovih porodica postala je vruće pitanje otkako je početkom godine proglašena pobjeda nad ISIL-om

 

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je evropske države da prime natrag svoje građane koji su se priključili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant i koji su zatvoreni u kampovima na istoku Sirije pod kontrolom kurdskih snaga.

 

Hiljade stranih boraca iz osamdesetak zemalja priključilo se ISIL-u kada je 2014. zauzeo velike predjele Sirije i Iraka.

 

Sudbina pripadnika oružane grupe i njihovih porodica postala je vruće pitanje otkako je početkom godine proglašena pobjeda nad ISIL-om.

 

Dio djece je vraćen, ali evropske države su nesklone tome da prime natrag one koji su se svjesno priključili toj oružanoj grupi.

 

- U jednom trenutku morat ću reći: ili ćete ih primiti natrag ili ću ih pustiti da dođu na vaše granice - rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Dodao je da SAD neće plaćati troškove pritvora "hiljada boraca".

 

- Većina njih je došla iz Evrope - istakao je.

 

Hiljade civila, uključujući one povezane s ISIL-om, stigle su u kampove nakon akcija koalicije predvođene SAD-om protiv pripadnika te oružane grupe na sjeveroistoku Sirije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI