Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivat će se u BiH, neka nas Beograd i Zagreb ostave na miru!

Front 20.09.19, 08:11h

O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivat će se u BiH, neka nas Beograd i Zagreb ostave na miru!
Za danas je zakazana sjednica Predsjedništva BiH, a Komšić je istaknuo da se radi o redovnoj sjednici na kojoj će se razmatrati usvajanje međunarodnih sporazuma i ugovora

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je i sinoć da se pitanje dostavljanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

 

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Komšić se osvrnuo na nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) na koju su reagirali i međunarodni dužnosnici jasno kazavši da se politički ciljevi iz tog dokumenta nikako ne mogu dovoditi u istu ravan s najavama o otcjepljenju.

 

Budući da su visoki dužnosnici iz regije reagirali na tu deklaraciju, Komšić je kazao da su stalno prisutni pokušaji zvaničnog Zagreba i Beograda u miješanje u unutrašnje stvari BiH, što je po njemu pogrešno.

 

- O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivat će se u Bosni i Hercegovini, a oni koji nam žele dobro trebali bi se skloniti i pustiti nas na miru i mi ćemo se dogovoriti - istaknuo je Komšić.

 

Govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona napomenuo je da će do toga morati doći kako bi se uskladio s presudama Evropskog suda za ljudska prava, no kada je u pitanju institut prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta, Komšić smatra da je to krupno pitanje raspuštanja parlamenta potrebno riješiti u Ustavu.

 

Budući da je za danas, 20. septembra, zakazana sjednica Predsjedništva BiH, Komšić je istaknuo da se radi o redovnoj sjednici na kojoj će se razmatrati usvajanje međunarodnih sporazuma i ugovora.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI