Nakon direktorovog izlaganja u Parlamentu FBiH

Vlada danas o Zavodu Pazarić: Novalić zatražio od četiri ministarstva da podnesu izvještaj

Front 19.09.19, 08:34h

Vlada danas o Zavodu Pazarić: Novalić zatražio od četiri ministarstva da podnesu izvještaj
Zastupnički dom u jednom od zaključaka zadužio je federalnu Vladu da izdvoji interventna sredstva za nadolazeću zimsku sezonu

 

Situacija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić trebala bi biti jedna od tema koje će na današnjoj 191. redovnoj sjednici razmatrati Vlada Federacije BiH.

 

Kako saznaje Oslobođenje, federalni premijer Fadil Novalić zatražio je od četiri ministarstva - rada i socijalne politike, finansija, zdravstva i pravde da svako iz svog domena podnese izvještaj u vezi sa stanjem u ovom zavodu.

 

Direktor Zavoda Redžep Salić prošle sedmice je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH otkrio informacije o uvjetima u kojima žive štićenici, kao i mogućim kriminalnim radnjama koje su šokirale javnost. Kazao je i da se obratio policijskim agencijama i pravosudnim organima, te zatražio podršku zastupnika i Vlade.

 

On je početkom ove sedmice dao izjavu u Federalnoj upravi policije, u svojstvu svjedoka.

 

- U cilju istrage, u ovom trenutku ne bih želio govoriti o tome za medije. Dajmo istražnim organima vrijeme da urade svoj dio posla, rekao je kratko Salić.

 

Glasnogovornica FUP-a Marina Zović kazala nam je da su zaprimili prijavu direktora Zavoda, te da su pokrenuli aktivnosti iz svoje nadležnosti. Tužilaštvo još nije uključeno u slučaj.

 

- Preuzeli smo određenu dokumentaciju, a o detaljima ne mogu govoriti. Mi imamo mogućnost da prikupimo određene činjenice i izvršimo provjere navoda, te da onda u određenoj fazi uključimo tužilaštvo, dodala je Zović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI