U sklopu obilježavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida

U Sarajevu otvorena izložba 'Uspon i pad': Zajednički fotografski projekat Matea Ceschija i Jima Marshalla

Kultura 17.09.19, 21:08h

U Sarajevu otvorena izložba 'Uspon i pad': Zajednički fotografski projekat Matea Ceschija i Jima Marshalla
Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilnodruštvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini je kazao da je ova izložba jedan od tri događaja koji će biti predstavljeni ove sedmice u okviru obilježavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida

 

Multimedijalna izložba „Uspon i pad“ (Rise and Fall / Ascesa e Caduta) zajednički je fotografski projekat italijanskog umjetnika Matea Ceschia i Jima Marshalla koji predstavlja dijalog između dva različita konteksta i umjetnika, održavajući sav humor, užas, svjetlo i tamu priča koje nam pričaju zidovi naših gradova.

 

Izložba „Uspon i pad“, koja je otvorena večeras u  Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, organizirana je u okviru Međunarodne ljetne škole „Promišljanje kulture tolerancije“.

 

mateo-ceschi-jim-marshall-fotografije

 

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio ambasador Italije u BiH Nicola Minasi koje je novinarima kazao da ovom izložbom otvaraju sezonu Italijanske kulture u Sarajevu.

 

Po njegovim  riječima, izložba je organizirana u sklopu ljetne škole „Promišljanje kulture tolerancije“ koju zajedno organiziraju Univerzitet u Milanu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet „Džemal Bijedić“ i Sveučilište iz Mostara, uz podršku Ambasade Italije u BiH i Info centra Evropske unije u BiH.

 

Dodao je da izložba pokazuje umjetnički rad Matea Ceschia i Jima Marshalla.

 

mateo-ceschi-jim-marshall-izlozba-matt-field

 

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilnodruštvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini je kazao da je ova izložba jedan od tri događaja koji će biti predstavljeni ove sedmice u okviru obilježavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida.

 

– Kao što znamo, pad Berlinskog zida označio je kraj podjelama u Evropi, on je označio ujedinjenje Njemačke kao i ujedinjenje Evrope. Nakon pada Berlinskog zida EU je krenula u svoje proširenje, primila je mnogo novih zemalja članica u međuvremenu, a ja želim ovom prilikom naglasiti da zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina u svakom slučaju pripadaju Evropi – istaknuo je Vannini.      

 

Jedan od autora fotografija Mateo Ceschi je kazao da je ova izložba potekla od ideje profesorice Tanje Sekulić, koja je pozvala njega i Jima Marshalla, koje je postao i njegov prijatelj, da urade nešto na temu zida.

 

mateo-ceschi-jim-marshall

 

- Za mene je ovo bio veliki izazov, jer ja do sada nikada nisam razmišljao o zidu kao nekoj prepreci. Kada fotografišem po ulicama, uvijek posmatram zidove i tražim neke zanimljive elemente - grafite, natpise, oštećenja, posmatram ljude koji su oko zidova – naveo je Ceschi.

 

Kaže da je ovo bio jedan divan izazov, te da je proveo sjajno vrijeme sarađujući sa Jimom Marshallom.

 

- Ovo mi je dalo priliku da se ponovno vratim u Sarajevo, jer moram priznati da sam ja zaljubljenik u Sarajevo - kazao je Ceschi novinarima prije otvaranja izložbe.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI