Do smrti pretukao zatvorenika, grizao, izazivao tuče...

Jedan od najopasnijih osuđenika u BiH prebačen u POSEBNU ćeliju KPZ-a Sarajevo, evo kako izgleda

Hronika 17.09.19, 17:59h

Jedan od najopasnijih osuđenika u BiH prebačen u POSEBNU ćeliju KPZ-a Sarajevo, evo kako izgleda
Adnan Šerak, koji se u zeničkom zatvoru sukobljavao sa drugim osuđenicima ali i uposlenicima, zbog sigurnosti prebačen u Sarajevo.

 


Dan nakon što je prebačen iz zeničkog u sarajevski zatvor Adnan Šerak, koji slovi za jednog od najopasnijih osuđenika, smješten je, kako saznaje Oslobođenje, u posebnu ćeliju i pod posebnim je mjerama sigurnosti. Šerak je, naime, u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, uz jake mjere sigurnosti iz KPZ Zenica prebačen u Sarajevo, gdje će biti određeni vremenski period.

 

Šerak je u sarajevski KPZ prebačen "zbog određenih sigurnosnih izazova, koji su njegov boravak u zeničkom zatvoru u ovom trenutku učinili nesigurnim". Prema nezvaničnim informacijama, Šerak je već duži vremenski period bio u sukobu sa drugim osuđenicima ali i osobljem i uposlenicima zeničkog zatvora.

 

- Osoblju KPZ Zenica je u više navrata podnosio pritužbe na rad osoblja koje nisu bile utemeljene u Zakonu. U nekoliko navrata je došlo i do tuče između njega i drugih osuđenika, a znao je i da ih grize, ispričao je za Oslobođenje izvor blizak KPZ Zenica.

 

Iako je sad smješten u zatvor polutvorenog tipa, direktor sarajevskog zatvora Faruk Zubčević ističe da je ova ustanova spremna da odgovori na sve sigurnosne izazove.

 

- KPZ Sarajevo jedan je od najopremljenijih zatvora i sa sigurnošću se može reći da je nivo sigurnosti u ovom zatvoru vrlo visok. Sve aktivnosti koje su urađene u KPZ-u su urađene sukladno parametrima Vijeća Evrope, pojasnio je Zubčević, koji je intenzivnim aktivnostima postigao da je KPZ Sarajevo trenutno jedan od najboljih i najsigurnijih zatvora u FBiH.

 

celija-zatvor-resetke-sarajevo

Ćelija u koju je smješten Adnan Šerak

 

Podsjetimo, Šerak je osuđen na sedam godina zatvora za nanošenje smrtonosnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki u KPZ-u Zenica. Džaka je 5. augusta 2013. sa povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je šest dana kasnije preminuo. Sve vrijeme je bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je preminuo od posljedica povreda lobanje.

 

Šerak je u KPZ Zenica smješten nakon presude Vrhovnog suda FBiH iz 2009. kojom je osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je pucao u decembru 2008. u kafiću na Grbavici.

 

Kasnije mu je ta kazna objedinjena sa dvije presude Općinskog suda u Visokom, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet i po godina zatvora.

 

Šerak je i 2012. godine pušten na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi. I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

 

Šerak je prošle godine digao policiju na noge nakon što se nije vratio sa jednomjesečnog prekida zatvorske kazne po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu. Uhapšen je 24. novembra u jednom sarajevskom kafiću, nakon što se policajcima pokušao lažno predstaviti kao njegov brat.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI