Pravosudno-policijski teror nad novinarom Indexa

Pljušte reakcije na hapšenje Gordana Duhačeka: Šta o svemu kažu Kolinda, Milanović i ostali predsjednički kandidati

Front 17.09.19, 16:58h

Pljušte reakcije na hapšenje Gordana Duhačeka: Šta o svemu kažu Kolinda, Milanović i ostali predsjednički kandidati
On je žestok novinar, zna pisati svašta i svakome, ako je taj čovjek zaista dan ranije bio u Heinzelovoj, zašto ga nisu zadržali, pa to se sve lako može utvrditi... Vjerojatno će sada režim naći nekog žrtvenog jarca koji će za to odgovarati, smatra Milanović

 

Kandidat za predsjednika Hrvatske i nekadašnji premijer iz redova SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na hapšenje Indexovog novinara Gordana Duhačeka. Poziva policiju da se ne da izmanipulirati u takvim stvarima od strane režima jer, kako kaže, iza hapšenja novinara stoji režim, a ne obična policija.

 

"Ja ne mogu govoriti o onome što ne znam, a ne znam detalje njegovog privođenja, pa mogu reći da imam određenu razinu povjerenja prema policiji što se toga tiče. Ali čitava ova stvar je kriva, sve je krivo postavljeno", kazao je Milanović dodajući kako Duhaček nije trebao biti ni prijavljen pa onda sigurno ne bi moglo doći ni do privođenja.

 

"Meni je neshvatljivo da se to dogodilo. Da je čovjek prijavljen i procesuiran pa na kraju i osuđen zbog tvitova u kojima se rugao policiji. I to godinu dana kasnije. Koliko god to bilo uvredljivo nekom policajcu, jasno je da ovo nije došlo od pozornika, već je ovo stvar politike. Netko odozgo je to naredio, a tako nešto nas kao društvo gura natrag...

 

Radi se o jednom subkulturnom pokliku, ACAB, postao je mainstream, probio se u javnost. Očito postoje dvostruki kriteriji. Zašto prije dva tjedna, kad je bila cijela ona hajka, nisu uhapsili Pupovca, što mu nisu skinuli imunitet? I za manje su to radili. Prije nekoliko dana grupa navijača je na utakmici urlala i pozivala na linč i na ubijanje cijele jedne nacionalne skupine. To nije narušilo osjećaje građana? Zašto tu nije ništa napravljeno?" komentirao je Milanović.

 

O pjesmici

 

"A da ne govorim o pjesmici u formi rugalice, sprdačine. Ovo je vrsta slobodnog građanskog govora, ruganje, radi čega se ljude ne smije privoditi ni prijaviti.

 

Ništa ne valja u toj priči. Sve je pogrešno i ovo građane poziva na bunt i otpor prema verbalnom deliktu. Ovo je režimska policija, odnosno još gore, režimska policija u demokraciji. Iza ovoga ne stoji obična policija nego režim.

 

Prekršajni zakon koji dopušta ovakav osvetnički čin treba mijenjati", poručio je Milanović.

 

"On je žestok novinar, zna pisati svašta i svakome, ako je taj čovjek zaista dan ranije bio u Heinzelovoj, zašto ga nisu zadržali, pa to se sve lako može utvrditi... Vjerojatno će sada režim naći nekog žrtvenog jarca koji će za to odgovarati."

 

Šta je rekla predsjednica Hrvatske

 

I predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se danas na Twitteru o slobodi govora.

 

Napisala je kako demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ te je citirala Voltairea.

 

“Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš”, citirala je.

 

Predsjednica se o slobodi govora oglasila dan nakon hapšenja i osuđivanja Indexovog novinara Gordana Duhačeka koji je osuđen upravo zbog objave na Twitteru.

 

I političar Peđa Grbin komentarisao je hapšenje novinara:

 

"Bilo bi lijepo da je hrvatski represivni aparat bio ovako efikasan i kada su neki drugi pojedinci napuštali Hrvatsku, no nije. Smatram da je uhićenje novinara zbog napisane riječi na ovaj način pogrešno i očekujem da će se od postupanja policije ograditi svi, od predsjednice i premijera pa naniže", rekao je za Index Peđa Grbin.

 

Na društvenim mrežama brojni političari su reagirali na hapšenje, a među njima je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

 

"Živimo u društvu u kojem institucije "rade" kad novinar napiše tweet, a ne rade kad javni dužnosnici zlouporabom položaja, korupcijom i klijentelizmom otuđe milijune", napisao je Bernardić na Twitteru.

 

Na Twitteru se oglasila i kandidatkinja Radničke Fronte za predsjednicu Republike Hrvatske Katarina Peović.

 

"Danas je uhićen novinar Gordan Duhaček samo zato što se na Twitteru šalio s Vilom Velebita i jer je u komentaru na policijsku brutalnost napisao "ACAB"! Pozivam sve da osude policijsku represiju, daju podršku Gordanu i slobodnom novinarstvu", napisala je Peović.

 

Predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković na Twitteru je kritizirala rad hrvatske policije.

 

"Logično. A koga bi drugog? Pa neće valja korumpirane političare, lopove i nasilnike iz svojih redova?!? Čime se bavi hrvatska policija? Upravo su uhitili Indexovog novinara, zbog pjesmice", napisala je Orešković.

 

Podsjetimo, policija je jučer privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka.

 

Duhaček je priveden zbog dviju objava na Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko tjedana.

 

Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, kažnjen je novčanom kaznom od 200 njemačkih maraka, odnosno 754 kune.

 

Za pjesmicu "Govna Velebita", satiričnu preradu pjesme "Vilo Velebita", presuda će biti izrečena za dva dana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI