ZASTUPNICA U SKUPŠTINI KS REAGIRA

Nova paljba iz SDA: Šta radi Fortina vlada?! Ima novca za neke revijalne manifestacije, a za porodilje - nema!

Front 16.09.19, 20:21h

Nova paljba iz SDA: Šta radi Fortina vlada?! Ima novca za neke revijalne manifestacije, a za porodilje - nema!
Tražila sam i da se poveća dječiji doplatak sa trenutnih 42 na makar 70 KM po djetetu, kako bi se koliko-toliko olakšalo porodicama sa djecom, s obzirom na rast životnih troškova i potrošačke korpe. Fortina vlada je i to odbila - navodi Jasmina Biščević-Tokić

 

 
 
 
Zastupnica SDA u Skupštini KS, dr. Jasmina Biščević-Tokić smatra da je prijedlog odluke Vlade KS o podršci trudnicama, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem drugom osnovu, u iznosu od 20 KM dokaz da ova Vlada KS nema socijalnog senzibiliteta.
 
 
Potpuno je iracionalno i neodgovorno da Vlada koja ima na raspolaganju milijardu i 55 miliona KM budžeta, što je mnogo više nego sve ranije Vlade – izdvaja tek po 20 KM za ovako osjetljivu kategoriju. Običan laboratorijski pregled je 30 KM! Da ne govorim o raznim drugim troškovima. Kada gledamo ukupna sredstva, ova Vlada je u Budžetu predvidjela dvostruko više novca za podršku nekim revijalnim, luksuznim manifestacijama, nego za podršku neosiguranim porodiljama.
 
 
Još prilikom rasprave o budžetu, uputila sam amandman da se izdvoji 4 miliona i 700 hiljada KM za jednokratnu novčanu podršku za sve porodilje, što bi značilo naknadu od 1000 KM, Fortina vlada je to odbila.
 
 
Zatim sam tražila da se poveća dječiji doplatak sa trenutnih 42 na makar 70 KM po djetetu, kako bi se koliko-toliko olakšalo porodicama sa djecom, s obzirom na rast životnih troškova i potrošačke korpe. Fortina vlada je i to odbila.
 
 
Žalosno je i sramotno što Fortina vlada pokazuje više interesa i energičnosti za neka druga pitanja, nauštrb nataliteta i podrške porodicama s djecom, koje su jedini garant budućnosti. Smatram da porodilje i porodice s djecom zaslužuju veću podršku.
 
 
Kao zastupnica, insistirat ću na sjednici 25. septembra da se podrška za zdravstveno neosigurane porodilje znatno poveća. Novca u Budžetu KS ima i više nego dovoljno, i za što ga trošiti, ako ne za zdravstvenu njegu porodilja! - navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću KO SDA Kantona Sarajevo.  
 
 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 
                                                    
BLIN
KOMENTARI