PRISNI ODNOSI SA MUFTIJOM IZ SRBIJE

Konaković 'pogurao' Zukorlićev BANU sa 60.000 KM iz budžeta Kantona Sarajevo: Nikom nije dodijeljen toliki iznos!

Front 12.09.19, 13:08h

Konaković 'pogurao' Zukorlićev BANU sa 60.000 KM iz budžeta Kantona Sarajevo: Nikom nije dodijeljen toliki iznos!
Od nešto više od 200.000 KM budžetskog novca namijenjenog neprofitnim organizacijama, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je čak 60.000 KM, što je uvjerljivo najveći pojedinačni iznos, dodijelio upravo Zukorlićevom BANU-u

 


Procedura izbora reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je u toku, a jedan od protivkandidata aktuelnog reisa Huseina ef. Kavazovića je i Muamer Zukorlić, bivši glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, aktuelni predsjednik Stranke pravde i pomirenja i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije te jedan od čelnika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), piše Faktor.


Jedan od osnovnih ciljeva njegovog djelovanja, ukoliko bude izabran za reisu-l-ulemu, bit će, kako je kazao u razgovoru za N1, distanciranje od utjecaja politike na rad Islamske zajednice. Da to ne bi bio lagan zadatak, ne sugerira toliko njegova politička karijera u susjednoj Srbiji koliko prisni odnosi sa pojedinim bh. političkim zvaničnicima koji ne kriju da bi bivšeg sandžačkog muftiju rado vidjeli na čelu Islamske zajednice u BiH.

 

konakovic-novi-pazar-4


Ti su odnosi toliko prisni da je zahvaljujući odluci jednog od takvih zvaničnika nedugo prije ozvaničavanja Zukorlićeve kandidature BANU-u dodijeljen značajan iznos budžetskog novca iz Kantona Sarajevo. Zukorlić je, podsjećanja radi, suosnivač BANU-a, a osnovana je u Novom Pazaru 2011. godine.


Kako dalje navodi Faktor, od nešto više od 200.000 KM budžetskog novca namijenjenog neprofitnim organizacijama, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je čak 60.000 KM, što je uvjerljivo najveći pojedinačni iznos, dodijelio upravo Zukorlićevom BANU-u. Zašto i po kojim osnovama je toliki iznos novca građana Kantona Sarajevo dodijeljen baš BANU-u, Konaković nije osjetio potrebu da objasni.

 

konakovic-zukorlic-pare-budzet


Samo nekoliko dana prije donošenja odluke o dodjeljivanju sredstava BANU-u, Konaković je boravio u Novom Pazaru, gdje je sa Zukorlićem održao višesatni sastanak na kojem je "dogovorena saradnja na nekoliko značajnih projekata".


Konaković je Zukorlića posjetio i u septembru 2018. godine, kada su razgovarali i o "uspostavi novih institucionalnih veza BiH i Sandžaka".


Prošlog mjeseca je, podsjeća Faktor, Konaković kao predsjedavajući Skupštine na raspolaganje dobio 100.000 KM koje može utrošiti na finansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje vjerskih i drugih objekata. Ta sredstva je u skladu sa dosadašnjom praksom, ali i zdravom logikom, dodjeljivalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, ali su ona iz javnosti nepoznatih razloga preraspoređena na račun aktuelnog šefa kantonalne zakonodavne vlasti.


Pojašnjenje smo zatražili od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, iz kojeg su nam odgovorili da je taj novac preraspodijeljen "na zahtjev iz Kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo", navodi Faktor.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI