vanredno zasjedanje

Nakon šokantnih detalja o stanju u Pazariću: Usvojena tri zaključka u Parlamentu FBiH!

Front 11.09.19, 20:22h

Nakon šokantnih detalja o stanju u Pazariću: Usvojena tri zaključka u Parlamentu FBiH!
Direktor Redžep Salić na današnjoj sjednici kazao je da je situacija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" katastrofalna da je finansijski izvještaj friziran

 

Komisija za rad i socijalna pitanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas je vanredno zasjedala zbog šokantnih informacija koje je iznio direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ''Pazarić'' te je usvojila tri zaključka - piše Avaz

 

Prvi zaključak je da Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH ponovo razmotri izvještaje o radu pet ovakvih zavoda za 2018. godinu, te da Parlamentu u roku od 60 dana dostavi nalaze FUP-a, Tužilaštva i Ureda za reviziju institucija FBiH.

 

Drugi zaključak je da se organizira obilazak Zavoda ''Pazarić'' i da provjeri stanje na terenu. 

 

I treći zaključak je da Vlada izdvoji interventna sredstva za ovaj zavod za nadolazeću zimsku sezonu bez kojih neće moći opstati. Na današnjoj sjednici su ovi zaključci usvojeni skoro jednoglasno. Samo jedan zastupnik je bio suzdržan.

 

Podsjetimo, direktor Redžep Salić na današnjoj sjednici kazao je da je situacija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" katastrofalna da je finansijski izvještaj friziran te da je on uputio tužbu SIPA-i, FUP-u i Tužilaštvu. 

 

- Ne mogu više šutjeti. Djeca i štićenici žive u lošim uvjetima, radnici rade u nemogućim uvjetima. Imenovan sam prije četiri mjeseca. Prvi dan sam zatekao neku nadogradnju u centru. Samo na jednoj zgradi ima 300.000 KM razlike. Niko ne zna za šta je planirana. Zgrade koje su rađene proteklih godina nemaju urbanističku i građevinsku dozvolu. Zgrada koja je napravljena prije dvije-tri godine, do donacije, raspada se, djeca žive u vlagi – apelirao je Salić.

 

Salić je naglasio da je zatekao negativno poslovanje, da nikakva kontrola nije bila ni od resornog ministarstva ni Vlade, te da misli da je ogroman kriminal počinjen, od trgovine kurbanima od preko milion KM pa nadalje. 


- Pozivam vas da tražite da institucije koje sam i ja obavijestio uđu. Uputio sam tužbu. Još nema ništa. Nadzorni odbor nas košta 400.000 KM, molim vas da skinete tu kategoriju. Petnaest godina nije promijenjen meni za tu djecu. Direktor prethodni je tu bio deset godina. Ne mogu vjerovati da je neko neljudski tako postupao s ovom djecom – istakao je Salić.

 

Kazao je da je najveći problem da u Zavodu ima ljudi koji su priučeni, da imaju samo pet socijalnih radnika na 349 štićenika, koji su starosti od tri godine pa nadalje.

 

Zbog svega što je direktor izrekao za govornicom i ozbiljnosti situacije, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović je zatražio da nadležno parlamentarno radno tijelo zasjeda i predloži zaključke u smislu reakcije Parlamenta, posebno prema organima koji su obaviješteni, a nisu do sada reagirali, što je, kazao je Zaimović, nedopustivo. 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI