IZ JAME NEĆE IZAĆI

Očaj bh. rudara: Nemam marku da dam djetetu, plačem jutros i šaljem ga u školu! Mrtva glava će pasti...

Hronika 11.09.19, 14:46h

Očaj bh. rudara: Nemam marku da dam djetetu, plačem jutros i šaljem ga u školu! Mrtva glava će pasti...
- Džindića, Bakira i Novalića bude sramota šta rade sa rudarima. Ne možeš pošteno ni raditi. Tačno nas tjeraju da idemo ubijati, da krademo, pa da nas čuva policija u KP domu - ogorčeno govori bh. rudar

 

 

Mehrudin Mahmić jedan je od uposlenika rudnika Stara jama Zenica, a za N1 je govorio o svome bratu koji je jedan od rudara kojima je pružena zdravstvena pomoć, a kako je istakao, i on će sići u jamu iz koje neće izaći.


Kako nam je rekao, njegov brat je od juče bio u jami, a sinoć je odvučen u hitnu. Nakon što je otpušten kući, Mehrudin je sa njim ostao cijelu noć, da bi ga opet jutros odveo ljekaru kako bi ga pregledao.


- Iako sam slobodan danas, došao sam tu sa svojim kolegama, a sutra idem u prvu smjenu, sa svojim kolegama silazim, jer moje kolege i ja nismo krivi. Nama odbijaju sve čisto i pošteno - i porez i PIO/MIO, a nama to ništa nije uplaćeno. Nemam od čega da platim djeci knjige za školu. Devedeset posto rudara je u kreditima. Sve je dobro dok nas banke ne počnu zvati i ne počnu da nam uzimaju. Tu će samo mrtva glava pasti. Ja svoje ne dam niti će kolege dati - poručio je Mahmić.


- U smjenu sutra dolazim, ali izaći iz jame neću - naveo je.


Također, istakao je kako imaju poruku za federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića.


- Poručujemo Džindiću kako ga nije sramota? 300 policajaca njega juče čuva. Ko nas danas čuva? Niko. Mi smo pošteni ljudi. Mene nije strah proći ulicom ovom. Dvadeset i dvije godine ovdje radim, nikad gore stanje nije došlo. Od 2009. nikad nam ništa nije uplaćeno. Direktor hoće ostavku da da; lako je ostavku dati, idem i ja ostavku dati, ali ko će odgovarati za nas? Nije to samo 1.500 uposlenika, to je 4.000, jer gdje su naše porodice? Trebam marku djetetu dati, otkud. Plačem jutros i šaljem ga u školu. Bitno je da su policajce obezbijedili da nas mogu tući. E neće nas tući sigurno. Ako budemo izašli iz jame pa im došli gore, praznih ruku više nećemo gore ići - istakao je Mahmić.


- Sramota! Neka Džindića, Bakira i Novalića bude sramota šta rade sa rudarima. Ne možeš pošteno ni raditi. Tačno nas tjeraju da idemo ubijati, da krademo, pa da nas čuva policija u KP domu - dodao je.


Rekao nam je i kako nisu znali da im zadnjih devet godina nije ništa uplaćivano, te da je očito da neko nije radio svoj posao.


- Oni nisu radili svoj posao, gdje je novac otišao? Stranke kuda su pokupile, to njih treba pitati - kazao je.


Tokom štrajka rudara Stare jame Zenice ukupno osam rudara zatražilo je medicinsku pomoć.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI