Video/ Predstavljeni novi telefoni

Apple iznenadio: Novi iPhone bolji ali i jeftiniji od prethodnika

Tehno 11.09.19, 09:51h

Apple iznenadio: Novi iPhone bolji ali i jeftiniji od prethodnika
Apple se pohvalio da su svi novi iPhone pametni telefoni napravljeni od recikliranih materijala, ističući ne samo aluminij, od kojeg je izrađeno kućište, već prvenstveno sirovine za unutarnje komponente poput kobalta, čija je proizvodnja često povezana s nehumanim radnim uvjetima rudara

 

Američki tehnološki gigant Apple predstavio je dva pametna telefona nove generacije: osnovni iPhone 11 i napredniji iPhone 11 Pro, koji će biti na raspolaganju u dvije različite veličine, piše Indikator.ba.

 

Sudeći po novinima telefoni nude značajna poboljšanja u odnosu na prethodnike. Nakon godina tradicionalnih i očekivanih poskupljenja, zanimljivo je da će iPhone 11 biti puno bolji i istovremeno jeftiniji od prošlogodišnjeg ekvivalenta, iPhone XR.

 

IPhone 11 zamjenjuje prošlogodišnji "početnički" iPhone XR, što je premium iPhone 11 Pro u dvije veličine, veći nosi ime iPhone 11 Pro Max, a nastavlja zbrku s imenima koja su prošle godine donijeli iPhone Xs i iPhone Xs Max.

 

Sve nove iPhone pokreće Appleov vlastiti A13 Bionic procesor, za koji Apple tvrdi da je daleko brži ne samo od čipa u prošlogodišnjim iPhoneima, već i od procesora na svim trenutno dostupnim pametnim telefonima. IPhone 11 ima novu dvostruku kameru sa širokokutnim objektivom, i 4K videozapise sa brzinom od 60 sličica u sekundi a također ima mogućnost snimanja prednjom kamerom, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodnika.

 

Međutim, braća iPhone 11 Pro još više fotografiraju sistemom s tri kamere, za koji Apple kaže da je jedan od najboljih, ako ne i najbolji na tržištu, a mogu ga koristiti i profesionalci na poslu, što je poduprto video zapisima filmske kvalitete.

 

Apple se pohvalio da su svi novi iPhone pametni telefoni napravljeni od recikliranih materijala, ističući ne samo aluminij, od kojeg je izrađeno kućište, već prvenstveno sirovine za unutarnje komponente poput kobalta, čija je proizvodnja često povezana s nehumanim radnim uvjetima rudara.

 

Početna cijena iPhonea 11 biće 649 dolara, što je 50 dolara manje od prošlogodišnjeg iPhonea XR-a. Za iPhone 11 Pro, međutim, morat će se izdvojiti 999 dolara za manji model i 1.099 dolara za veći. Svi novi iPhone uređaji biće dostupni u tri konfiguracije u pogledu pohrane podataka: 64 gigabajta, 256 gigabajta i 512 gigabajta.

 

Cijene za Evropu još nisu poznate, ali, kao što smo i navikli, vjerovatno će biti nešto više nego u SAD-u. Primjerice, cijena osnovnog modela iPhonea XR iznosila je 699 dolara u SAD-u prošle godine i 849 dolara u Evropi.

 

Apple će u SAD-u početi primati narudžbe za nove pametne telefone u petak, a prvi kupci će ih dobiti 20. septembra. Datum početka prodaje u Evropi još nije poznat.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI