UG SVJETLO I NVO PARTNERI pojašnjavaju

Zašto čuvamo tradicionalnu porodicu: Neka svako živi kako hoće, ali crvena linija ne smije se preći! Raspišimo referendum!

Hronika 06.09.19, 20:50h

Zašto čuvamo tradicionalnu porodicu: Neka svako živi kako hoće, ali crvena linija ne smije se preći! Raspišimo referendum!
- Nismo usmjereni na negiranje ničijih individualnih prava, ali za rješavanje kolektivnih prava smatramo da se treba konsultovati sve građane i da putem referenduma ili drugih građanskih metoda sve promjene istih treba pratiti volja većine - navodi se u saopćenju UG Svjetlo i NVO partneri

 

   


Svim građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Herecgovine, Udruženje građana svjetlo i NVO partneri, koji u subotu u Sarajevu organiziraju mirnu šetnju povodom manifestacije Dan tradicionalne porodice, ovim putem saopćavaju osnovne upute za ponašanje tokom mirne šetnje i programa manifestacije. 


Podsjećamo, ovo je mirna manifestacija kojoj je cilj da, prvenstveno, pošalje poruku o važnosti očuvanja tradicionalne porodice i svih njenih vrijednosti, bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost. Također, podsjećamo, nismo usmjereni na negiranje ničijih individualnih prava, ali za rješavanje kolektivnih prava smatramo da se treba konsultovati sve građane i da putem referenduma ili drugih građanskih metoda sve promjene istih treba pratiti volja većine, navodi se u saopćenju UG Svjetlo i NVO partneri.


Dalje se pojašnjava: 
 

"Drago nam je da su se naši najbolji sinovi i kćeri tokom agresije na našu domovinu izborili za slobodu. Žao nam je što takva sloboda nije stigla u mnoge krajeve naše zemlje gdje se povratnici napadaju, gdje se našoj djeci onemogućava učenje maternjeg jezika, gdje se napadaju vjerski službenici i drugi javni radnici. Sarajevo je slobodan grad, to je grad koji je uvijek raširenih ruku primao sve ljude. Ta otvorenost kretala je još od naših domova i naših porodica. Upravo ovom šetnjom želimo ukazati na važnost naših tradicionalnih porodica koje su nam bile snaga i utočište u najtežim trenucima. Ne branimo nikome da živi na način na koji je izabrao svjesni da ćemo svi odgovarati za svoje izbore. Istovremeno, nikada nećemo dopustiti da se nama nameće način života i običaji strani našem narodu i našoj zemlji. Crvena linija se ne smije preći".

 

dan-tradicionalne-porodice


Što se tiče pravila ponašanja za sve građane koji se odazovu mirnoj šetnji, ističemo sljedeće:


• Pridržavajte se eventualnih naređenja policije, iznad svega. Sve drugo je štetno za manifestaciju u cjelini i može da umanji vaš doprinos. Bez verbalne i fizičke konfrontacije sa službenim licima zaduženim za obezbjeđenje.
• Bez bilo kakvog oružja, oštrih predmeta ili predmeta koji mogu nanijeti štetu. Ovo je miran događaj
• Nema alkohola za vrijeme okupljanja, šetnje i samog održavanja programa
• Bez uništavanja ili vandalizma u toku šetnje. Zabranjeno je bacati smeće
• Strogo je zabranjeno pravljenje ikakvih incidenata, svađi i sukoba
• Transparenti će biti dozvoljeni samo od organizatora
• Bez ikakvih pokliča za i protiv nekoga
• Bez obilježjaosim zastave BiH
• Niko ispred organizatora ne smije davati izjave medijima, osim onih koje je organizator odredio
• Odazivanjem na sam događaj prihvatate i ova osnovna pravila ponašanja.


Podsjećamo da kreiranjem ove manifestacije ne preuzimamo nikakvu odgovornost vezanu uz ovaj događaj osim za vlastite postupke.


Okupljanje je predviđeno između 13 i 14 sati kod Vječne vatre. Šetnja je planirana između 14 i 15 sati na relaciji Vječna vatra -  Trg BiH. Program na Trgu BiH počet će u 15 sati intoniranjem himne BiH, te će se nastaviti čitanjem Proglasa, kaže se na kraju saopćenja koje potpisuju  UG Svjetlo i NVO partneri.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)