kuda ide bh. politika

Izetbegović: Dodik treba da poštuje zakone i procedure BiH, neki stavovi mogu odvesti u anarhiju

Front 06.09.19, 16:05h

Izetbegović: Dodik treba da poštuje zakone i procedure BiH, neki stavovi mogu odvesti u anarhiju
Dvojica visokih funkcionera SDA su izjavili da nova vlast u BiH, odnosno novi saziv Vijeća ministara, mogu biti formirani odmah što se Stranke demokratske akcije tiče, ali i da bi neki stavovi Milorada Dodika odveli zemlju u anarhiju

 

Uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu, predsjednik stranke Bakir Izetbegović, kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u zasebnim izjavama novinarima su Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socjaldemokata i člana Predsjedništva BiH, označili kao stranu koja proizvodi probleme u vezi s formiranjem postizborne vlasti, odnosno novog saziva Vijeća ministara BiH.

 

Aktuelnosti u vezi s (ne)formiranjem vlasti Izetbegović je nazvao zatezanjem političke situacije u BiH nakon kojeg će, po njemu, doći i faza sazrijevanja. Lider SDA dodaje da u cilju razrješenja krize, Dodik treba da poštuje zakone i procedure Bosne i Hercegovine te političke partnere.

 

Dvojica visokih funkcionera SDA su izjavili da nova vlast u BiH, odnosno novi saziv Vijeća ministara, mogu biti formirani odmah što se Stranke demokratske akcije tiče, ali i da bi neki stavovi Milorada Dodika odveli zemlju u anarhiju.

 

Za izjave lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića Izetbegović je kazao da se stavovi SDA o neophodnom poštivanju zakona i procedura BiH neće promijeniti ni nakon najavljenog stranačkog kongresa i da bi lideru HDZ-a bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s godišnjim nacionalnim planu. O čudnom i nefer odnosu koji dolazi iz HDZ-a bit će riječi na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA, najavio je lider te stranke.

 

Šefik Džaferović, zamoljen da precizira činjenice iz aktuelnog razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komišića s evropskim komesarom Johanesom Hanom, rekao je da su Komšić i Hah razgovarali telefonski i o mogućnosti da se sva tri člana bosanskohercegovačkog predsjedništva susretnu s evropskim komesarom u Briselu. Glavni problem je s Dodikom, dodao je Džaferović, pa prvenstveno s njim treba razgovarati o neophodnosti da se poštuju zakoni BiH, odluke institucija, strategije.

 

Sjednica Glavnog odbora SDA je u toku i održava se prije stranačkog kongresa te stranke, najavljenog za 14. septembar.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI