Policajci i vatrogasci joj spasili život

Žena skočila u bunar, spasili je herojskom akcijom: Plutala na daskama, zavezali je štrikom, pa...

Hronika 04.09.19, 20:22h

Žena skočila u bunar, spasili je herojskom akcijom: Plutala na daskama, zavezali je štrikom, pa...
Kada pomislim na ovu akciju, nije svejedno, priča za "Nezavisne" Miodanić

 

Žena je u bunaru plutala na daskama i letvama koje su bile nabacane po vodi. Sišli smo uz pomoć ljestava, zavezali je štrikom za samoizbavu, izvukli i predali je Hitnoj pomoći.

 

Tako je akciju spasavanja pedesetdvogodišnje Dervenćanke Z.T. opisao vatrogasac Dražen Miodanić (36), koji je s još jednim kolegom te trojicom policajaca od sigurne smrti oteo psihički oboljelu ženu, koja je i ranije pokušala samoubistvo.

 

"Bilo je opasno spustiti se. Dubina od ulaza u bunar do vode u kojoj je plutala bila je oko šest metara. Kolika je još dolje dubina vode, nismo mjerili. Kada pomislim na ovu akciju, nije svejedno", priča za "Nezavisne" Miodanić, koji je dosad niz puta spasavao živote povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

 

Policijskoj stanici Derventa u noći između utorka i srijede obratila se petnaestogodišnja kćerka ove žene te prijavila da je njena majka, koja je psihički bolesnik i koja je pod stalnim nadzorom, u trenutku nepažnje izašla iz kuće.

 

Djevojčica je tada rekla da se boji da će joj se majka ubiti, s obzirom na to da je pokušala i u januaru. Majku su joj, uz Miodanića, spasili njegov kolega Pero Topalović (52), te Dejan Stojanović (36), šef smjene u PS Derventa, kao i policajci Željko Lazarević (46) i Aleksandar Đekić (23).

 

Stojanović kaže da je policiju pozvala kćerka pedesetdvogodišnjakinje te rekla da je njena majka izašla iz kuće i da se plaši za njenu bezbjednost.

 

"Odmah sam kao šef smjene uputio patrolu Željka Lazarevića i Aleksandra Đekića, koji su sa članovima porodice pristupili pregledu okoline naselja", kaže on.

 

Kako je dodao, potom je dobio informaciju da je Z.T. pronađena u bunaru kod kuće u kojoj trenutno niko ne boravi i da je živa.

 

Uz patrolu, s ciljem da pomogne, odmah je na teren otišao i Stojanović, ali je telefonom pozvao i vatrogasce, kao i Hitnu pomoć da dođe sa sanitetskim vozilom.

 

Tada su, prisjeća se Stojanović, iznad okna bunara preraspodijelili ljudstvo.

 

"Jedan vatrogasac i policajci Lazarević i Đekić su povlačili konopac, a ja sam bio na ulazu u okno bunara, gdje sam, pored izvlačenja, koordinisao i pratio ovaj proces, dok je jedan vatrogasac ostao na ljestvama ispod Z.T. radi njenog osiguravanja. Znali smo da moramo brzo reagovati kako bismo spriječili da se Z.T dodatno povrijedi, ali smo bili i oprezni, što se ispostavilo kao dobro, jer je oko polovine bunara došlo do isklizavanja žene iz omče kojom je bila vezana", kaže Stojanović za "Nezavisne".

 

Sve je to na vrijeme uočeno, dodao je, pa su zastali s izvlačenjem.

 

"Tada je varogasac ženu zadržao, a ja sam se niz ljestve spustio do Z.T. i uhvatio je za ruke, tako da smo je do vrha okna bunara donijeli na rukama, gdje su nam ostali prisutni pomogli da je bezbjedno iznesemo, jer je Z.T. krupnije tjelesne konstitucije, a bila je u stanju dezorijentisanosti, tako da nije sarađivala tokom samog izvlačenja", istakao je Stojanović u izjavi za "Nezavisne".

 

Bili su tu već radnici Doma zdravlja, koji su ženu smjestili u vozilo Hitne pomoci, tako da su mogli svi da odahnu.

 

"Nakon što smo uspješno obavili zadatak, otišao sam u Hitnu pomoć, gdje me posebno obradovala konstatacija ljekara, koji mi je rekao da Z.T. nema ozbiljnijih povreda, odnosno da nije teže povrijeđena tokom pada u bunar. Posebno mi je drago što tokom samog spasavanja nije nastupila ni najmanja posljedica kako po nju, tako i po nas koji smo je spasili u nimalo lakim uslovima", rekao je Stojanović.

 

Njegove kolege Željko Lazarević i Aleksandar Đekić prisjećaju se da su, kada su prišli bunaru, tu zatekli supruga i kćerku od Z.T., te su potom u bunaru vidjeli i ovu ženu. O svemu su odmah obavjestili šefa smjene Stojanovića.

 

"On je nakon kraćeg vremena došao te dolaskom pripadnika Teritorijalne vatrgosne jedinice iz Dervente i medicinskog osoblja Stanice hitne pomoći DZ Derventa organizovao preduzimanje potrebnih radnji radi sapasavanja, izvlačenja i potrebe pružanja pomoći Z.T.", navode Lazarević i Đekić.

 

Kako dodaju, oni su imali ulogu obezbjeđenja konopca koji se koristio za spuštanje i izvlačenje ove žene.

 

"U bunar je prvo spušten vatrogasac, koji je Z.T. pomoću konopca osigurao, nakon čega je uz pomoć ljestava u bunar sišao i kolega Stojanović, te smo ženu zajedno izvukli", kažu Lazarević i Đekić za "Nezavisne".

 

U toku samog izvlačenja, kako dodaju, bili su krajnje profesionalni, kako ona ne bi bila povrijeđena. Uz svu pažnju, brzinu, saradnju i spretnost, njihov herojski čin uspješno je završen.

 

 

(Nezavisne.com, DERPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI