Video/ Stav koji će mnoge iznenaditi

'Homoseksualizam je grijeh, ali sloboda je svetinja': Zašto je i Nedžad Latić podržao prvu Bh. paradu ponosa

Hronika 04.09.19, 13:29h

'Homoseksualizam je grijeh, ali sloboda je svetinja': Zašto je i Nedžad Latić podržao prvu Bh. paradu ponosa
Pošto se mi nalazimo u tranziciji, konkretno Sarajevo kao glavni grad BiH, znalo se da će jednog dana doći do takve kušnje za osvajanje demokratske slobode. U sklopu toga apsolutno podržavam prava gay populacije da izvodi svoje parade, kaže Latić

 

Nedžad Latić, urednik portala thebosniatimes.ba je za Start govorio o predstojećoj Paradi ponosa:

 

- Moja teza je da, ukoliko sve religije tretiraju homoseksualizam kao grijeh, sloboda je svetinja i mislim da je ovdje o tome riječ. Ne vjerujem da će ikada doći do toga da sve monoteističke religije derogiraju svoje stavove i poglede na to, tako da je ovdje u pitanju razvoj građanskih sloboda. Pošto se mi nalazimo u tranziciji, konkretno Sarajevo kao glavni grad BiH, znalo se da će jednog dana doći do takve kušnje za osvajanje demokratske slobode. U sklopu toga apsolutno podržavam prava gay populacije da izvodi svoje parade. Međutim, vjerujem da nikad ovdje neće doći do zakona o istospolnim brakovima, s obzirom da religije suviše utiču na politike. To razumijem i osobno ne bih bio za takav zakon. Ali izražavanje sloboda apsolutno podržavam, čak mi je drago da se to dešava u Sarajevu, jer želim da Sarajevo dobije sve svoje oblike evropske metropole, kosmopolitizma i da u njemu svi ljudi uživaju svoja prava i svoje slobode. Kao što je trend na Balkanu, protivnici ovakvih manifestacija su vrlo slični, ksenofobne grupacije, čak ideološke, a nisu religijske. Nemaju oni religijske pobude. Na isti način recimo takve grupacije u Beogradu nose transparente  “nož, žica, Srebrenica” , iIi podržavaju zločince. Isto tako je i u Hrvatskoj. I ovdje su se kod Bošnjaka, nažalost, razvile takve grupacije. Ono što je loše, i što je kvazipolitika, kod nacionalih stranaka, posebno kod SDA, mislim da je to mimikrija, to što se protivi tome. Mislim da je to licemjerno, jer ako baš žele da uzmu prosvjetiteljstvo u svoje ruke, većina, i po religiji, po islamu, težih grijeha od ovoga, od prostitucije, do kocke, su mnogo prostranjenije. Čak mislim da 70% Sarajeva, mladih, uživa u takvim teškim grijesima. Oni na to uopće ne obraćaju pažnju i takve grupacije nemaju potrebu da se bore za svoja prava. Oni su u dosluhu sa režimom, s policijom, s pravosudnim organima, i naravno sa politikom. Oni su pristaše takvog režima. Još će nam trebati hrabrosti da osvojimo slobode. Jedna od tih sloboda je i ovo", izjavio je Latić.

 

Podsjećamo, prva parada ponosa u Sarajevu održat će se 8. septembra. Najavljeno je da će paradu obezbjeđivati 1.500 policajaca i 150 zaštitara.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)