Tužbu podnijele grupe aktivista

YouTube zloupotrijebio djecu: Kazna spremna i biće najveća u istoriji

Tehno 03.09.19, 10:08h

YouTube zloupotrijebio djecu: Kazna spremna i biće najveća u istoriji
Pritužbu su protiv YouTubea podnijele grupe aktivista, koje se bave problemima privatnosti tvrdeći da je platforma za postavljanje video materijala prekršila zakone, kojima se štiti privatnost djece, prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina, a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja

 

YouTube sajtu prijeti kazna i do 200 miliona dolara, jer Google nedovoljno štiti djecu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka i preko ove video platforme.

 

YouTube će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti djece, jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja, izvijestili su američki mediji, a prenosi agencija Tanjug.

 

Ako nagodbu u sporu, koji je povela američka Savezna trgovinska komisija (FTC USA) protiv vlasnika YouTubea, kompanije Google, odobri ministarstvo pravosuđa, ona će biti najveća dosad u slučaju, koji se tiče privatnosti djece.

 

Pritužbu su protiv YouTubea podnijele grupe aktivista, koje se bave problemima privatnosti tvrdeći da je platforma za postavljanje video materijala prekršila zakone, kojima se štiti privatnost djece, prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina, a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja, prenose agencije.

 

Zvanična objava o nagodbi trebalo bi da uslijedi ovog mjeseca, a uslijedila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Google nedovoljno štiti djecu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme YouTube.

 

Grupe, koje su Google kompaniju prijavile, roditelji, mnogi mediji i korisnici smatraju da je, kako je navedeno, iznos nedopustivo mali s obzirom na veličinu i prihode te kompanije i da bi Google morao da snosi mnogo veće posljedice i da bude kažnjen višestruko višom novčanom kaznom.

 

(Mondo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI