HOĆE LI BITI MEĐU UČESNICIMA

Šta Komšić kaže o 'Paradi ponosa': Bude li nasilja, vjerujte, to će nas koštati više nego izjava Kolinde Grabar o '10.000 terorista'...

Front 02.09.19, 20:23h

Šta Komšić kaže o 'Paradi ponosa': Bude li nasilja, vjerujte, to će nas koštati više nego izjava Kolinde Grabar o '10.000 terorista'...
Šta Komšić kaže o 'Paradi ponosa': Vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar o '10.000 terorista'...

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da Parada ponosa, koja će se održati po prvi put u Sarajevu 8. septembra 2019. godine, predstavlja prvorazredan politički događaj za BiH. 


- U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da „ovdje ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije“ - upozorio je Komšić u intervjuu za novi broj magazina Start. 


Ljudima koji su protiv ovog događaja, poručio je, da prvo dobro razmisle o čemu se ovdje radi jer prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini nije običan, već prvorazredni politički događaj. 


Naglašava da su Bosanci i Hercegovci tolerantni i da u našoj zemlji ljudi mogu živjeti na svoj način i kako oni odluče, uključujući i ovu vrstu zajednice (LGBTIQ). 


- Riječ je o tome da smo mi u Sarajevu u situaciji da stalno moramo dokazivati i pokazivati neku svoju tolerantnost i transparentnost, te da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju u okruženju i nekim medijima - da mi nismo nikakvi teroristi i čuda. To smo morali i u ratu i poslije rata da radimo, da se dokazujemo ko smo i šta smo, po svom biću - rekao je Komšić, koji nije želio potvrditi dolazak na Paradu dodajući „to ćete vidjeti, o tom potom“. 


Povorka ponosa bit će organizovana pod sloganom "Ima izać". To je, kako su najavili organizatori, protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju i drugi građani odnosno mogućnost da izađu na proteste. 


Povorkom ponosa "LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i grupe koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva". 


Istovremeno sa održavanjem ovog događanja najavljeni su protesti neformalnih grupa u naselju Ciglane nedaleko odakle bi trebala proći parada ponosa. 


Kantonalna policija objavila je da će angažirati dovoljan broj policajaca i da je u pomoć pozvala Upravu za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalnu upravu policije i policajce iz četiri druga kantona.


(FENA/ad)