PROVJERITE STANJE NA SVOJIM IZVODIMA

Skinuli im novac sa kartice, a ništa nisu kupovali: Računi bh. građana na meti hakera, a otvoreni su u ovoj banci...

Hronika 02.09.19, 19:55h

Skinuli im novac sa kartice, a ništa nisu kupovali: Računi bh. građana na meti hakera, a otvoreni su u ovoj banci...
Korisnik kartice, nakon što je banci prijavio slučaj, je obaviješten da je “bilo više sličnih pokušaja, ali da su svi zaustavljeni nakon što je nalog za transakciju izdat u eurima, dok su tri transakcije u markama izvršene"

 

Bankovni računi više građana Bosne i Hercegovine bili su na meti hakerskih napada, nakon čega je sa računa otuđen dio novca.


Dvoje sagovornika ustupili su novinskoj agenciji Patria bankovne izvode shopping kartica otvorene u Raiffeisen banci, odakle im je skinut novac i uplaćen na račun “Bet Live doo E-Comm.”

 

racun-banka-hakeri


Kroz tri transakcije od 12. augusta s jedne kartice otuđeno je 40 KM i prebačeno na račun “Bet Live doo E-Comm”, nakon čega je banka blokirala karticu. Korisnik kartice, nakon što je banci prijavio slučaj, je obaviješten da je “bilo više sličnih pokušaja, ali da su svi zaustavljeni nakon što je nalog za transakciju izdat u eurima, dok su tri transakcije u markama u iznosu od 40 KM izvršene”. 


“Dan poslije, 13. augusta, u poslovnici Raiffeisen banke u ulici Alipašina podnio sam zahtjev za izdavanje nove kartice i refundiranje novca. Karticu sam dobio, novac još nije refundiran”, rekao je jedan od sagovornika Patrije, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.


Jedna od sagovornica rekla je da nije primijetila da je bila meta pljačke, ali da je iz banke obaviještena o sumnjivim transakcijama, odnosno da je njena bankovna kartica korištena za plaćanje sportske kladionice.


Iz Raiffeisen banke nisu mogli govoriti o konkretnim slučajevima: “Kada je riječ o zloupotrebama, banka klijentima sugeriše da se obrate nadležnim institucijama koje jedine mogu tražiti od banke konkretne podatke o osobi koja je izvršila transakcije”, navodi se u odgovoru iz Raiffeisen banke, dostavljenom Patriji.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI