uz velik broj posjetilaca

Završen 'Sajam šljive' u Gradačcu, predstavilo se 310 izlagača, najboljima dodijeljene medalje

Biznis Klub 31.08.19, 16:02h

Završen 'Sajam šljive' u Gradačcu, predstavilo se 310 izlagača, najboljima dodijeljene medalje
Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu

 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - ''Sajam šljive'' u Gradačcu, 46. po redu, danas je završen, a u okviru sajma proizvode i usluge na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora prezentovalo je 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije. 

 

- Veoma smo sretni i zadovoljni što je i ove godine sajamska manifestacija u Gradačcu uspješno organizovana i svi programski sadržaji su ispunjeni. Na sajmu je bio veliki broj posjetilaca, a izlagači su u ova četiri dana imali niz poslovnih susreta i prezentacija. Uspostavljena je saradnja, sklopljeni su novi poslovni aranžmani i ugovori za naredni period. I naredne godine na sajmu u Gradačcu će se predstaviti grad Zagreb sa Obrtničkom komorom a očekujemo da Republika Hrvatska bude zemlja partner gradačačkog sajma. Zahvaljujem se pokroviteljima Vladi Tuzlanskog kantona i Ministrstvu privrede Kantona Sarajevo, našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalna manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana - rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović

 

Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu. 

 

Poljoprivrednici su imali priliku prisustvovati stručnom savjetovanju na Poljorivrednom gazdinstvu ''Krušik'' u Donjem Skugriću. Govorilo se o savremenom voćarstvu i primjeni mineralnih gnojiva Petrokemije u poljorivrednoj proizvodnji. 

 

Održana je prezentacija rezultata istraživanja doktorskog rada Sumedine Spahić Vukojević, rodom iz Gradačca koji je prije mjesec dana odbranila na Univerzitetu u Konyi (Republika Turska). Predstavljena je strukturna analiza i razvojne mogućnosti proizvodnje šljive na području gradačačkog kraja, saopćeno je iz Direkcije Sajma. 

 

I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda te za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. Dodijeljeno je 12 medalja za kvalitet, a ocjenu kvaliteta je vršio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Gradačački sajam dodijelio je šest medalja za kvalitet rakija jakih alkoholnih pića. Ocjena ovih uzoraka vršena je u Destileriji ''Krušik'' u Donjem Skugriću. 

 

- Gradačački sajam ove godine se odlučio da nagradi samo najbolje i tako javnosti pošalje pozitivnu sliku kako u Bosni i Hercegovini imamo izuzetno kvalitetne prehrambene proizvode - kazao je izvršni direktor Gradačačkog sajma Muhamed Prnjat

 

Održan je i Drugi sajam pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara “Pčela” Gradačac. Dodijelena su tri pehara i 31 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. Prezentaciju o pčelarenju u skladu s vremenskim prilikama održao je Stanko Čuljak, dopredsjednik Hrvatskog pčelraskog saveza i predsjednik UP ''Nektar'' Vinkovci. 

 

Tradicionalni ''Sajam šljive'' presjecanjem svečane vrpce su za posjetioce otvorili premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i zamjenik ministrice poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Krunoslav Karalić

 

Sajam je održan od 28. do 31. augusta.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI