proglašena epidemija

Novo masovno trovanje u BiH: Čak 71 osoba zatražila pomoć, konzumirali kebabe i sendviče

Hronika 29.08.19, 15:21h

Novo masovno trovanje u BiH: Čak 71 osoba zatražila pomoć, konzumirali kebabe i sendviče
Također, jutros se na Kliniku za infektivne bolesti javilo još pet pacijenata sa istim simptomima

 

Ukupno 22 pacijenta iz nekoliko općina sa područja Tuzlanskog kantona hospitalizovani su na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla zbog simptoma koji upućuju na trovanje hranom, saznaje Tuzlanski.ba.

 

Kako  je za ovaj portal potvrđeno iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, jučer u poslijepodnevnim satima na Kliniku za infektivne bolesti javilo se 17 pacijenata, od kojih je devet nakon pregleda i obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam osoba zadržano na daljnjem liječenju i svi su trenutno u stabilnom stanju.

 

Također, jutros se na Kliniku za infektivne bolesti javilo još pet pacijenata sa istim simptomima, međutim svi su nakon pregleda i obrade pušteni na kućno liječenje. Kako saznaje ovaj portal, do trovanja kod ovih osoba došlo je nakon konzumiranja hrane u jednom objektu brze prehrane koji se nalazi na području općine Srebrenik.

 

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, epidemiolog dr. Blaško Topalović za Tuzlanski.ba je potvrdio da se u općinske domove zdravlja zbog istih tegoba javilo više od 70 osoba te da je na području općine Srebrenik proglašena epidemija trovanja hranom.

 

– Epidemiolog Doma zdravlja Srebrenik nam je poslao obavijest o pojavi epidemije trovanja hranom na području ove općine. Među tim osobama koje su konzumirale hranu u tom objektu nalaze se i lica sa područja Gračanice i Gradačca te dvije osobe iz Tuzle. Do sada je 71 osoba registrovana sa ovim tegobama. Dobar dio njih je nakon pružene liječničke pomoći u općinskim domovima zdravlja otpušten kućama, dok su neki pomoć potražili u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Pratimo situaciju sa općinskim higijensko-epidemiološkim službama i radimo na saniranju epidemije – rekao je dr. Topalović za Tuzlanski.ba.

 

Dr. Topalović je dodao da je veliki problem nedostatak sanitarnih inspektora u općinama Srebrenik, Gračanica i Gradačac te da će na ovom slučaju biti angažovan federalni sanitarni inspektor koji će otići na lice mjesta da uzorkuje određenu hranu.

 

Također, dr. Topalović dodao je da su osobe sa ovim tegobama konzumirale kebabe i sendviče iz pomenutog objekta koji je jutros, kako saznaje ovaj portal, zapečaćen.

 

(Tuzlanski.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI