Kristian Vukasović pao u komu, pa preminuo u bolnici

Obdukcija pokazala: Mladić s poteškoćama u razvoju u zatvoru umro od STRAHA

Hronika 29.08.19, 10:00h

Obdukcija pokazala: Mladić s poteškoćama u razvoju u zatvoru umro od STRAHA
Preminuli 18-godišnjak je u aprilu osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku stanicu i prijavio se

 

Obdukcija na tijelu 18-godišnjeg Kristiana Vukasović koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice, pokazuje da je umro od straha, doznaje se u bolnici.

 

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

 

Iako advokat koji zastupa porodicu, Vinko Ljubičić, još uvijek nije službeno dobio rezultate obdukcije u razgovoru za Hinu je kazao kako su pretpostavljali da će rezultati biti takvi.

 

-Mi smo pretpostavljali da će uzrok njegove smrti biti posljedica straha, psihička bol i uvjeti u kojima je boravio u zatvoru. Rezultat obdukcije mi još nije uručen, a on još nije ni cjelovit. Svakako ću u ime obitelji zatražiti pravnu zaštitu, odnosno već sljedećih dana ćemo tužiti državu jer je očigledno da je došlo do greške - kazao je advokat Ljubičić.

 

Preminuli 18-godišnjak je u aprilu osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku stanicu i prijavio se. Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

 

Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi. Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv. Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo. Na tijelu je imao modrice ispod trbuha i na preponama koje je primjetio njegov otac.

 

Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI