'Temelj hrvatske konstitutivnosti'

Ljubić: Herceg-Bosna je u temeljima Bosne i Hercegovine

Front 29.08.19, 08:13h

Ljubić: Herceg-Bosna je u temeljima Bosne i Hercegovine
Hrvatski predstavnici u BiH, nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH, proglasili su 3. marta 2001. godine ''Hrvatsku samoupravu'', ali ju je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je sinoć u Mostaru, na obilježavanju 26 godina od osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da je ta ''republika'' zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti, prenosi N1.

 

Ljubić je rekao novinarima da je tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

 

On je naglasio da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da osnuje tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

 

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Vašingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Vašingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika Herceg-Bosna ugrađena u temelje savremene BiH", naveo je Ljubić.

 

Hrvatski zvaničnici položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim borcima na Trgu Rondo u Mostaru, a potom je uslijedila svečana akademija.

 

Tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana je 18. novembra 1991. godine, nakon čega 28. avgusta 1993. godine prerasta u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u okviru BiH.

 

Kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine.

 

Hrvatski predstavnici u BiH, nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH, proglasili su 3. marta 2001. godine ''Hrvatsku samoupravu'', ali ju je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI