Na suđenju Dudakoviću pročitan iskaz preminulog svjedoka

'Zarobljen sam i odveden u vojni hangar... Imao sam zadatak prikupljanja leševa'

Hronika 26.08.19, 21:03h

'Zarobljen sam i odveden u vojni hangar... Imao sam zadatak prikupljanja leševa'
Dušan Pilipović, preminuli svjedok Tužilaštva BiH, izjavio je kako je bio zarobljen i odveden u vojni hangar, u kojem je boravilo još 70 do 80 zarobljenika iz Drvara i Bosanskog Petrovca

 

Na suđenju Atifu Dudakoviću, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je rekao kako su njega, njegovu suprugu i kuma u septembru 1995. godine zarobili pripadnici Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

 

Dušan Pilipović, preminuli svjedok Tužilaštva BiH, izjavio je kako je bio zarobljen i odveden u vojni hangar, u kojem je boravilo još 70 do 80 zarobljenika iz Drvara i Bosanskog Petrovca.

 

Među zarobljenima su bili i vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) i četvero djece, kazao je svjedok.

 

Pilipović je u izjavi naveo i kako je imao zadatak prikupljanja leševa vojnika VRS-a u Bosanskom Petrovcu, te da je nakon mjesec dana boravka u hangaru bio prebačen u obližnju kuću, gdje je ostao do 27. januara 1996. godine i gdje nije bilo dovoljno hrane.

 

Državno tužilaštvo pročitalo je i iskaz Mileta Novakovića, u kojem se navodi da je 14. septembra 1995. s povlačenjem vojske počelo i povlačenje stanovništva Risovca, u kome je živio.

 

Njegov otac Slavko, izjavio je svjedok, odbio je napustiti kuću i ostao je u selu s još petero ljudi.

 

Novaković je kazao da vijesti o svom ocu saznaje u augustu 1999. godine, kada njegov rođak pronalazi ostatke skeleta i odjeće, za koje je vještačenje pokazalo da pripadaju Slavku Novakoviću.

 

Dudakovićev advokat Asim Crnalić rekao je da službenici prilikom uzimanja izjava od ovih svjedoka nisu pitali odakle im saznanja.

 

- Nije primjereno unakrsno ispitivati čovjeka koji je pokojni budući da ovakvo ispitivanje podrazumijeva napad na svjedoka i njegovo dezavuiranje - kazao je Crnalić.

 

Advokat Ifet Feraget je prigovorio na relevantnost iskaza budući da nijedan od njih nije snimljen, te da bi obojicu svjedoka pitao o godinama i zdravstvenom stanju.

 

Atifa Dudakovića, Ekrema Dedića, Sanela Šabića, Ibrahima Šiljedića, Safeta Salihagića, Adisa Zjakića, Hasana Ružnića, Redžepa Zlojića, Samira Solakovića, Fatmira Muratovića, Muharema Aleševića, Huseina Balagića, Edina Domazeta, Ejuba Konježića, Ibrahima Nadarevića i Saida Mujića, Tužilaštvo BiH tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, kao i za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata.

 

Pored toga, Dudakovića optužnica tereti i za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama tzv. Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), počinjene za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

 

Nastavak suđenja najavljen je za 2. septembar 2019. godine, prenosi BIRN BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI