za tri dana

Pojas, djeca kao suvozači: Od kontroliranih 1.178 kažnjeno 838 vozača

Hronika 26.08.19, 13:24h

Pojas, djeca kao suvozači: Od kontroliranih 1.178 kažnjeno 838 vozača
Sankcionisano je 469 počinilaca prekršaja nekorišćenja bezbjednosnog pojasa, a sankcionisana su i četiri počinioca prekršaja zbog prevoženja dijeteta mlađeg od 12 godinana suvozačevom mjestu

 

Za tri dana zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa, sigurnosnih sjedalica i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje sankcionisano ukupno 838 učesnika u saobraćaju.

 

Na području Policijske uprave Banja Luka u vremenskom periodu od 21. do 23. avgusta 2019. godine, realizovane su pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje, a sve sa ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama. 

 

"U pomenutoj akciji ukupno je kontrolisano 1.178 učesnika u saobraćaju, od čega je sankcionisano 838. Sankcionisano je 168 počinilaca prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona, regulisanog članom 33. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji glasi 'Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije koristiti mobilni telefon odnosno druge uređaje za komuniciranje ako nema odnosno ne koristi opremu koja omogućava komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Vozač ne smije koristiti audio odnosno videouređaje tako da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju niti preduzimati drugeradnje koje ometaju njegovu pažnju prilikom upravljanja vozilom'", saopćeno je iz MUP-a RS.

 

Sankcionisano je 469 počinilaca prekršaja nekorišćenja bezbjednosnog pojasa, a sankcionisana su i četiri počinioca prekršaja zbog prevoženja dijeteta mlađeg od 12 godina
na suvozačevom mjestu.

 

Sankcionisano je 197 počinioca prekršaja zbog nepropisnog korišćenja sigurnosne sjedalice za djecu, a što je regulisano članom 34a Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

 

(PATRIA, DEPO PORTAL,  BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI