Ko će zamijeniti Pericu Stanića

Traži se novi direktor SIPA-e: Zna se da će biti Srbin i to najvjerovatnije jedan od ove petorice!

Front 24.08.19, 12:56h

Traži se novi direktor SIPA-e: Zna se da će biti Srbin i to najvjerovatnije jedan od ove petorice!
Pošto su na čelu Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) i Granične policije (DGS) od njihovog formiranja Bošnjaci i Hrvati, mjesto direktora SIPA pripada kadrovima srpske nacionalnosti

 

Naredne sedmice biće objavljen Javni konkurs za direktora Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), a ko će naslijediti aktuelnog direktora Pericu Stanića, kome u novembru ističe mandat, odlučiće Savjet ministara BiH na preporuku ministarstva bezbjednosti BiH.

 

Pošto su na čelu Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) i Granične policije (DGS) od njihovog formiranja Bošnjaci i Hrvati, mjesto direktora SIPA pripada kadrovima srpske nacionalnosti, a od velikog broja mogućih kandidata izdvojili smo one koji imaju profesionalni ugled, dugogodišnje iskustvo i podršku političkog vrha Republike Srpske, piše Srpskainfo.com.

 

Radi se o kadrovima koji nisu kandidati samo za mjesto direktora Agencije za istragu i zaštitu, nego i drugih pozicija, poput zamjenika ministra bezbjednosti, zamjenika direktora OSA – OBA, direktor državnog zatvora i direktora policije MUP RS.

 

Jedan od kandidata je aktuelni direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, koji vrši odgovorne funkcije od dolaska Milorada Dodika na poziciju premijera. Ćulum je završio Fakultet za bezbjednost i zaštitu.

 

darko-culum

Darko Ćulum

 

Od mlađih kadrova, izdvaja se Siniša Kostrešević, koji je od komandira Policijske stanice Laktaši obavljao funkcije načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i načelnika Uprave kriminalističke policije i vrlo je blizak političkom vrhu RS, ali nije u dobrim odnosima sa aktuelnim ministrom MUP RS Draganom Lukačem.

 

sinisa-kostresevic

Siniša Kostrešević

 

Žarko Laketa je još jedan iskusni kadar koji dolazi iz Hercegovine. Pokazao se kao uspješan tokom angažmana u DGS, završio je Vojnu akademiju u Beogradu i bivši je načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje.

 

Jedan od mogućih kandidata je i Goran Zubac, koji je, kako piše Srpskainfo, "prošao torturu bošnjačke politike u zajedničkim organima". Još jedan Hercegovac sa velikim iskustvom u radu, ali i stavom i gardom. Zubac je već obavljao funkciju direktora SIPA, ima završen Pravni fakultet i takođe je bivši načelnik CJB Trebinje.

 

Od mladih kadrova, među izvjesnim kandidatima je i Dragan Prodanović, bivši načelnik CJB Doboj. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu a već je bio jedan od kandidata za direktora Policije Republike Srpske. Prodanović je navodno blizak kandidatu za predsjedavajućeg SM BiH Zoranu Tegeltiji.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI