Oglasio se Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: ANP od tehničkog pitanja postalo krucijalno političko pitanje, sjednice su otkazane zato što...

Front 20.08.19, 12:18h

Komšić: ANP od tehničkog pitanja postalo krucijalno političko pitanje, sjednice su otkazane zato što...
Komšić je potvrdio da su na konsultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut je ANP jer nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas novinarima u Sarajevu, nakon što su otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH, da je Godišnji nacionalni plan (ANP) od tehničkog pitanja postao krucijalno političko pitanje u zemlji. 

 

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja ANP-a, dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH. 

 

Komšić je potvrdio da su na konsultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut je ANP jer nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta. 

 

- Vezano za tu aktivnost onda je odlučeno da se otkaže i vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - pojasnio je Komšić. 

 

Ovaj dokument ujedno postao je i kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnom nivou nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH u oktobru prošle godine. 

 

Komšić je kazao da su sjednice otkazane kako ne bi došlo do preglasavanja budući da bi on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali za ANP, a drugi član Predsjedništva Milorad Dodik bi bio protiv zbog čega bi pokrenuo pitanje vitalnog entitetskog interesa. 

 

- Potom bi to pitanje bilo razmatrano na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a ako sumnjate kakav bi ishod toga bio potrebno je samo prisjetiti se kakav je scenarij bio o pitanju Pelješkog mosta - istaknuo je. 

 

Posljedično na vanrednoj sjednici, kaže Komšić, on i Džaferović bi glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za novo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

 

- Nema potrebe da to radimo jer kada jednom odbacite tog čovjeka na sjednici Predsjedništva BiH onda ga eliminirate kao osobu za tu funkciju. Trudili smo se da uz sve tenzije ostavimo otvorena vrata za neku vrstu dogovora, a da li će do toga doći vidjet ćemo - dodao je Komšić. 

 

Najavio je da će se u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak procesa. 

 

Ranije su lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI