Ekonomski savjetnik Bijele kuće potvrdio interesovanje predsjednika SAD-a

Danska premijerka: Trampova ideja o kupovini Grenlanda je apsurdna!

Front 19.08.19, 07:54h

Danska premijerka: Trampova ideja o kupovini Grenlanda je apsurdna!
Trump će posjetiti Kopenhagen narednog mjeseca i sastaće se sa Frederiksenom i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom

 

Grenland nije na prodaju i ta ideja je potpuno apsurdna, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen, nakon što je ekonomski savjetnik Bijele kuće potvrdio interesovanje predsjednika.

 

SAD Donalda Trumpa želi da kupi to najveće ostrvo na svijetu.

 

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, već pripada Grenlandu. Istinski se nadam da on to ne misli ozbiljno", rekla je ona listu "Sermitsiag", prenijela je Srna.

 

Trump će posjetiti Kopenhagen narednog mjeseca i sastaće se sa Frederiksenom i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom.

 

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Cadlow potvrdio je večeras da Trump želi da kupi Grenland, koji je autonomna oblast Danske.

 

"Želim da kažem da predsjednik, koji se prilično dobro razumije u poslove sa nekretninama, želi da kupi Grenland", rekao je on za "Fox News".

 

On je rekao da se situacija u tom smislu "razvija", podsjetivši da je svojevremeno predsjednik SAD Harry Truman, takođe, želio da kupi Grenland.

 

"Danska posjeduje Grenland. Danska je saveznik. Grenland je strateško mjesto, koje ima puno vrijednih minerala", rekao je Cadlow.

 

Grenland, između Sjevernog Atlantika i Arktičkog okeana, zavisi od danske ekonomske podrške. Grenland sam vodi svoju unutrašnju politiku, dok Kopenhagen vodi politike odbrane i spoljnih poslova.

 

"To je potpuno apsurdna diskusija i Kim Kilsen je jasno rekao da Grenland nije na prodaju i tu se svaki razgovor prekida", rekla je Frederiksen danskoj medijskoj kući DR.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI