FOTO/ 1000 EKSPONATA PRIČA SVOJU PRIČU

Nova izložba u sarajevskoj galeriji Charlama: 'Muzej odbačenih stvari' Jusufa Hadžifejzovića dva mjeseca otvoren za publiku

DEPO Art 16.08.19, 15:28h

Izložba „Muzej odbačenih stvari“ je u fazi svoje pripreme postavke poslužila kao scenografija za potrebe snimanja igranog filma Jasmina Durakovića „Sve o ljubavi, knjigama i psima“, gdje je autor izložbe igrao sebe

 


Sinoć je u sarajevskoj galeriji Charlama Depo, u 19 sati, otvorena izložba pod nazivom „Muzej odbačenih stvari", autora Jusufa Hadžifejzovića, međunarodno priznatog konceptualnog umjetnika.


Izložbu čine predmeti i umjetnine autora, a drugi dio su, na Jusufov poziv, donirali njegovi prijatelji, kolege i posjetioci galerije iz BiH, ali i čitavog svijeta.


Izložbu je otvorio Jasmin Duraković, filmski redatelj i predsjednik CKA Charlama, koji je istakao kako ova izložba izmiče klasičnoj interpretaciji likovnog događaja da razmišljamo o svijetu oko nas.


- Ova izložba sadrži više od 1000 eksponata, jer je autor nesebično uključio druge ljude da budu dio „Muzeja odbačenih stvari“, gdje svaki predmet krije iza sebe jednu duboku priču i mogućnost njenog čitanja - rekao je Duraković.


Hadžifejzović je se zahvalio publici koja je došla na izložbu, istaknuvš činjenicu  toga sto naša vlast i političari ne prate ovakva dešavanja, kao što ne prate umjetničke tokove općenito u BiH, ali da je to i ujedno nešto što daje umjetnicima snagu da idu dalje bez obzira na negativni kulturni milje u kojem žive.


Autor je kazao da je ovo početak jednog novog ciklusa, te da se ova izložba nastavlja razvijati i doživljavat će stalne promjene postavke.
Izložba „Muzej odbačenih stvari“ je u fazi svoje pripreme postavke poslužila kao scenografija za potrebe snimanja igranog filma Jasmina Durakovića „Sve o ljubavi, knjigama i psima“, gdje je autor izložbe igrao sebe.


Time je postavka dobila i drugu dimenziju, pokazujući kako odbačeni predmeti kao eksponati u galerijskom prostoru promjenom konteksta mogu dobiti drugu upotrebnu vrijednost i značenje.


Izložba je otvorena naredna dva mjeseca i može se pogledati svaki radnim danom od 10-18h, uključujući i subotu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI