Pojačan interes investitora

Nagli rast: Kako su dionice Sarajevo osiguranja odletjele u nebo

Biznis Klub 16.08.19, 10:56h

 Nagli rast: Kako su dionice Sarajevo osiguranja odletjele u nebo
Najveći suvlasnici Sarajevo osiguranja i dalje su Federacija BiH sa 45,5 posto i ZIF big investiciona grupa sa oko 30 posto. Nihov udio nije se mijenjao, što znači da su dionice prodavali mali dioničari

 



Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, u posljednje vrijeme se nalazi u fokusu investitora što je dovelo do strelovitog rasta tržišne vrijednosti ove kompanije, piše Biznisinfo.ba.

 

Dionice kompanije u četvrtak su dostigle vijednost od 15 KM po dionici.

 

Poređenja radi, tokom prethodne godine dionice su se uglavnom kretale u rasponu od 5,5 KM do 7 KM, a najčešće oko 6 KM po dionici.

 

Uspon vrijednosti počinje krajem februara ove godine kada dionice premašuju 7 KM, a potom u nekoliko narednih mjeseci njima se trgovalo po 8 KM po dionici.

 

U julu premašuju 9 KM, a nagli rast počinje u avgustu, kada skaču prvo na 11,4 KM, 12,9 KM, potom premašuju 13 KM da bi u četvrtak dostigle 15 maraka.

 

Ovaj rast dionica pratila je i višemilionska trgovina.

 

Tako je naprimjer 9. avgusta obavljena trgovina u vrijednosti od 4,2 miliona KM po cijeni od 13,47 KM po dionici.

 

Nešto ranije, 2. avgusta, trgovano je za oko pola miliona KM po cijeni od 12,97 KM po dionici. Dalje, 13. avgusta je trgovano po cijeni od 13,5 KM za 265 hiljada KM itd.

 

Istovremeno, kako smo pisali, došlo je znatnije promjene vlasničke strukture jer je investitor koji posluje preko skrbničkog računa u Raiffeisen BANK postao treći najveći suvlasnik Sarajevo osiguranja, sa 7,35 posto vlasništva.

 

Najveći suvlasnici Sarajevo osiguranja i dalje su Federacija BiH sa 45,5 posto i ZIF big investiciona grupa sa oko 30 posto. Nihov udio nije se mijenjao, što znači da su dionice prodavali mali dioničari.

 

Trenutna tržišna vrijednosti (kapitalizacija) Sarajevo osiguranja je 69,5 miliona KM, s obzirom na vijednost dionice od 15 KM (kompanija ima ukupno 4.634.633 dionica).

 

Krajem avgusta prošle godine vrijednost dionice bila je 5,8 KM što znači da je berzanska vrijednost kompanije tada bila 26,8 miliona KM.

 

Očito je pojačan interes investitora, prvenstveno onog koji se krije iza skrbničkog računa a koji je preuzeo znatan udio u vlasništvu, doveo do velikog rasta dionica Sarajevo osiguranja.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI