FOTO/ SAMO ZA ONE KOJI NE ZNAJU ŠTA JEDU

Liče, al' ni nalik: Kad vam u Trebinju ponude 'sarajevski ćevap', evo šta dobijete...

Biznis Klub 15.08.19, 08:45h

Liče, al' ni nalik: Kad vam u Trebinju ponude 'sarajevski ćevap', evo šta dobijete...
Ako se susjedima i komšijama koji okružuju BiH i može progledati kroz prste što izokreću čuveni ovdašnji specijalitet, onima u Bosni i Hercegovini to se naprosto ne može oprostiti. Ako ništa, a ono zbog toga što ga nepravedno nazivaju 'sarajevski ćevap'...

 


Nadaleko čuveni sarajevski ćevapi omiljeno su jelo ne samo diljem Bosne i Hercegovine, već se glasovito nude i u gotovo svim državama bivše Jugoslavije, i to u raznim kombinacijama. Pa se tako serviraju uz pomfrit i/ili ajvar, može i uz malo senfa ili majoneze, pa čak i uz kiseli kupus, a kombinacije mesa koje se u njima miješaju bolje da ne pominjemo.   


To što malo koja od njih ima bilo kakve veze sa originalom iz Sarajeva, manje je važno - ćevapi naprosto mame iz jelovnika najčešće neupućene turiste i neizostavna su stavka na meniju. Pa ako se susjedima i komšijama koji okružuju BiH i može progledati kroz prste što izokreću čuveni ovdašnji specijalitet, onima u Bosni i Hercegovini to se naprosto ne može oprostiti. Ako ništa, a ono zbog toga što ga nepravedno nazivaju 'sarajevski ćevap'...

 

ćevapi


Upravo to je doživio gost (čitalac DEPO Portala) koji je "zalutao" u ćevabdžinicu smještenu u srcu Trebinja, na samom ulazu u Stari grad, gdje se već u samom nazivu ističe 'sarajevski ćevap'. Kada ga je naručio, prvo je čekao oko satak vremena da isti dobije... A dobio je otvrdle ćevapčiće uz suhu lepinju (ne somun, lepinju!) i malo luka pomiješanog sa kiselim kupusom!


- Može li i jogurt? - upitao je gost u želji da popravi dojam u tanjiru.
- Nema, ne nudimo jogurt - odvratila je mlada konobarica.
- Kako nema, pa evo ga u jelovniku?! Ćevapi idu uz jogurt! - nije se dao gost.
- Nemam pojma otkud je tu, nikad ga nije ni bilo! - kategorično je pojasnila ona.

 

cevapi-trebinje-2


Gladan, kakav je već te noći bio, gost je svoju porciju savladao, ali je prije toga za uspomenu načinio nekoliko fotografija trebinjskih sarajevskih ćevapa... Zaista liče, al' nisu ni nalik!

 

cevapi-trebinje-1

cevapi-trebinje-3

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI