svijet tehnologije

Ovako uništavate svoj laptop, a da to ni ne znate

Tehno 12.08.19, 17:49h

Ovako uništavate svoj laptop, a da to ni ne znate
Iako mogu izdržati štošta, prijenosna računala ipak su skupi uređaji s puno osjetljive elektronike s kojom treba pažljivo postupati

 

Uz pažljivo korištenje i održavanje prijenosna računala nas mogu vjerno služiti godinama. Evo što trebate izbjegavati kako bi vam što dulje potrajala.

 

1. Izbjegavajte pregrijavanje laptopa

Visoke temperature smrtni su neprijatelj vašeg prijenosnog računala. Dopustite li da se pregrije ugrozit ćete osjetljive komponente poput procesora, ventilatora i baterije. Stoga izbjegavajte korištenje prijenosnika na dekama i drugim mekim površinama koje bi mogle blokirati odvode za zrak i tako otežati hlađenje. Idealno je koristiti ga na stolu i sličnim ravnim površinama. Ako ga već morate koristiti u krevetu, provjerite jesu li odvodi za zrak slobodni. Uz to, ne ostavljajte računalo u blizini predmeta koji isijavaju toplinu (poput radijatora) ili prostorima u kojima temperatura može narasti (poput auta na ljetnom suncu). Povremeno ga počistite zrakom pod tlakom.

 

2. Pažljivo postupajte s laptopom

Iako mogu izdržati štošta, prijenosna računala ipak su skupi uređaji s puno osjetljive elektronike s kojom treba pažljivo postupati. Izbjegavajte, primjerice, podizati ili držati laptop za zaslon, na silu ga otvarati, koristiti ga kao podlogu za piće ili bacati. Ne, čak ni na krevet jer - što ako promašite?

 

3. Ne praznite stalno bateriju laptopa do kraja

Prijenosna računala su super jer nam omogućavaju slobodnije kretanje te radi i zabavu na lokacijama gdje nema električne energije. No, njihove baterije nisu vječne - nakon godine-dvije korištenja kapacitet će im početi opadati. To je nemoguće izbjeći, ali možete taj proces usporiti ako pažljivo postupate s baterijom. Idealno, nemojte ju stalno cijediti do nule i puniti do sto posto. Bolje je držati ju na iznad 40 posto i stalno nadopunjavati do 80 posto. Neće vam to uvijek poći za rukom, naravno, ali učinite to kad god možete.

 

4. Ne igrajte se sa strujom

Vaš laptop koristi nemalu količinu električne energije i osjetljiv je na nagle poraste napona u mreži. Većina ima ugrađenu bar kakvu-takvu zaštitu, ali ako imate skupo računalo i/ili koristite ga u području gdje su rizici od naglog porasta napona veliki, mudro je nabaviti zasebnu prednaponsku zaštitu. Moguće je kako ćete ju trebati zamijeniti nakon tri do pet godina, no to je jeftinije nego kupovina novog skupog laptopa.

 

5. Pripazite na kabel laptopa

Kabel kojim opskrbljujete vaše prijenosno računalo električnom energijom najvažniji je dio njegove popratne opreme. Iako su u pravilu čvrsti i izdržljivi, kabeli također mogu pretrpjeti oštećenja uslijed stalnog transporta, padova, čupanja iz zidne utičnice ili ako ih, recimo, priklještite vratima. Oštećen kabel može izazvati probleme sa strujom, neodgovarajuće napajanje, pa čak i - požar.

 

6. Ne gubite vrijeme na nepotrebno održavanje

Nekad davno, u doba dominacije Windowsa XP, redovno čišćenje i održavanje računala imalo je donekle smisla. Danas je malo vjerojatno kako će brisanje nekorištenih i privremenih datoteka doista značajno ubrzati rad vašeg računala. Uz to, veliki broj aplikacija koje nude pomoć pri čišćenju i održavanju su u stvari beskorisne, potencijalno štetne (na primjer, čistači registra u Windowsima), a često vas žele i namamiti kako biste kupili neki drugi proizvod istog proizvođača. Praktično sve što nude možete naći u postavkama za Windows 10, pa stoga ih proučite i vidite što možete upogoniti.

 

7. Ne surfajte webom bez zaštite

Pri surfanju webom dobro je osloniti se na zdrav razum, ali to nikako ne smije biti jedina vaša zaštita od zlonamjernog softvera. Svakako instalirajte antivirusni i antimalware softver na računalo te upogonite vatrozid (firewall). Microsoft je u svoj operativni sustav ugradio Windows Defender, no nije na odmet posegnuti za dodatnom zaštitom, naročito ako računalo koristite za posao ili na njemu držite osjetljive osobne podatke. Preporučamo, primjerice, Malwarebytes Anti-Malware.

 

I dalje, naravno, vrijede osnovna pravila računalne sigurnosti: redovno nadograđujte svoj softver, koristite dobar manager za lozinke i naučite kako prepoznati prijevare poput phishinga.

 

8. Držite laptop dalje od ljudi kojima ne možete vjerovati

Ako niste sigurni hoće li se osoba kojoj namjeravate povjeriti vaš laptop na korištenje prema njemu ponašati onako kako biste vi to činili, nemojte joj ga dati. Također, držite djecu i kućne ljubimce dalje od vašeg prijenosnog računala.

 

9. Laptopi ne vole tekućinu

Kao i praktično sve elektroničke uređaje, prijenosna računala nije pametno zalijevati vodom, čajem, sokom ili bilo kojom tekućinom. Naročito ne dok su uključena i uštekana u struju. Zalijevanje tekućinom jedan je od najčešćih načina kako laptop završi u neuporabljivu stanju. S vodom ćete se možda (naglasak na "možda") još i izvući, uz puno sreće. No, nađe li se u laptopu tekućina s puno šećera, gotovo je sigurno kako možete početi tražiti novi laptop.

 

10. Pazite čime čistite laptop

Ne, nije dobra ideja prebrisati prijenosno računalo mokrom krpom, niti pritom koristiti sredstva za čišćenje. Izgledi kako ćete pritom napraviti više štete nego koristi prilično su veliki. Idealno, čistite svoj laptop suhom krpom, bez tekućina, piše Tportal.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI