Otvaranje 15. augusta

Izložba Jusufa Hadžifejzovića 'Muzej odbačenih stvari' u Charlama Depotu

DEPO Art 12.08.19, 11:22h

Izložba Jusufa Hadžifejzovića 'Muzej odbačenih stvari' u Charlama Depotu
Charlama Depo je sarajevska galerija koje već više od jedne decenije predstavlja i promovira živu umjetničku scenu u BiH, ali je akter i na evropskoj i svjetskoj mapi značajnih galerija koje se bave recentnom umjetničkom praksom

 

U Charlama Depotu bit će otvorena u četvrtak izložba „Muzej odbačenih stvari“ autora i kustosa Jusufa Hadžifejzovića.


Izložbu čine predmeti, umjetnine i praznine iz kolekcije Jusufa Hadžifejzovića, a drugi dio su donirali njegovi prijatelji, koleginice, kolege i posjetioci Charlama Depot Galerije, koje su pozvani da doniraju stvari koje više ne koriste. 


Autor izložbe Jusuf Hadžifejzović o predstojećoj izložbi kaže:


- Dugo se akumulirala izložba koju sačinjavaju predmeti, stvari i objekti koji su odbačeni, ostavljeni, zaboravljeni ili odloženi. Izložba je svojevrsna sehara odbačenih predmeta sa nostalgičnim pogledom na stvari koje ostaju iza nas, kao hor nemuštih predmeta i nepodmitljivih svjedoka, koji pjevaju izdajničku pjesmu o svojim bivšim vlasnicima. Ima donatora koji su donosilu stvari koje ih asociraju na loše uspomene, ljude i događaje, a ima i drugih koji žele pokazati stvari iz prošlosti na koje su ponosni jer ih vežu za bolji period iz života.


Charlama Depot je sarajevska galerija koje već više od jedne decenije predstavlja i promovira živu umjetničku scenu u BiH, ali je akter i na evropskoj i svjetskoj mapi značajnih galerija koje se bave recentnom umjetničkom praksom.


Osnivač i art direktor galerije je Jusuf Hadžifejzović, jedno od najznačajnijih umjetničkih imena suvremene art scene BiH.


U ovoj jedisntvenoj izložbenoj postavci nalazi se nekoliko hiljada predmeta, a koje su donirali preko stotinu učesnika iz BiH ali i čitavog svijeta.


Izložba se otvara u četvrtak, 15.08. u 19 sati i traje narednih mjeseca dana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI