VIDEO/ Reis Kavazović povodom Kurban Bajrama

Opomena današnjim silnicima koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju

Hronika 09.08.19, 12:24h

Opomena današnjim silnicima koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju
Vjernicima je reisu-l-ulema poručio da radost Bajrama podijele s komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, kao i sa svim ljudima te da ne dopuste zlim ljudima da naruše vjeru u ljude

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama čiji prvi dan se ove godine obilježava 11. augusta.

 

- S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju, 11. augusta, naša će se radost proširiti našim lijepim prostranstvima i veličanje Allaha će njima odjekivati - kazao je reis Kavazović.

 

On je dalje navodi da nas Kurban-bajram podsjeća na Ibrahima a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida, utemeljitelja pravca i obnovitelja zavjeta oko kojeg se okupljaju Jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice.

 

- Ibrahim je utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz čitavog svijeta. Bila je to i ostala jednostavna građevina koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz čitavog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina. Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija. Neka to bude pouka nama u ovim danima hadža -poručio je reis Kavazović.

 

Na naš svijet, rekao je, ne treba gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom, što treba da bude 'opomena i današnjim silnicima koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju'.

 

Budućnost, po reisovim riječima, pripada istinoljubivima i onima koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu jer je Bog na njihovoj strani i On će im pomoći kao što je pomogao Ibrahimu a.s. i njegovim potomcima.

 

Vjernicima je reisu-l-ulema poručio da radost Bajrama podijele s komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, kao i sa svim ljudima te da ne dopuste zlim ljudima da naruše vjeru u ljude.

 

- Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurban i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe - poručio je Kavazović.

 

Bajram je čestitao muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te u dijaspori te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

 

 

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI