Nabavljena moderna oprema

U Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' danas otvaranje porodilišta: Hitni carski rez od sada za manje od 10 minuta

Hronika 09.08.19, 07:50h

U Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' danas otvaranje porodilišta: Hitni carski rez od sada za manje od 10 minuta
Porodilište u Općoj bolnici je već 19 godina u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko kao najvećeg dara prirode

 

Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju, čije otvaranje najavljeno za danas.  

 

Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran, što je rezultiralo da se, budućim  mamama i novorođenčadima u toj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima. Također,  trudnicama se  nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i  prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta, saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.  

 

Porodilište koje je, kako ističu, formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže s 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam konfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena četiri kreveta, CTG- aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa, gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i  kondicija ploda. 

 

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka  za hitne carske rezove. Do sada su se ove  operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta. 

 

Dodaju da je sada ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski  rez može uraditi u roku manjem od 10 minuta. 

 

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se satoji od Odsjeka za ginekologiju i patologiju trudnoće i Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je kadrovski ekipirano. Na  Odjeljenju radi 10 ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, dva specijalizanta ginekologije i akušerstva, dva pedijatra, četiri specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U toj  zdravstvenoj ustanovi godišnje se uradi oko 1.500 poroda. 

 

Porodilište u Općoj bolnici  je već 19 godina u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko  kao najvećeg dara prirode. Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI