Epidemiolozi i sanitarna inspekcija traže izvor zaraze

Panika na Jadranu: Dom zdravlja pod opsadom sezonaca iz velike hotelske kompanije, svi povraćaju i imaju proljev

Hronika 07.08.19, 09:47h

Panika na Jadranu: Dom zdravlja pod opsadom sezonaca iz velike hotelske kompanije, svi povraćaju i imaju proljev
Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smještena i koristi usluge prehrane u hotelu "Bodul", rekla je Marzia Marti

 

U utorak se otokom Hvarom pronijela vijest da se iznenada razbolio veći broj zaposlenika "Sunčanog Hvara" d.d., najveće hotelske tvrtke na škoju, a koji su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" u Križnoj luci, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentica je navodno završila na bolničkom liječenju, što je novinare Slobodne Dalmacije potaknulo da te podatke provjere u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 

– U utorak ujutro smo doista dobili informaciju od djelatnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupiranju pacijenata sa simptomima povraćanja, proljeva i grčevima u trbuhu. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedjelju, 4. augusta 2019. godine. Toj službi se javilo ukupno dvanaest osoba te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smjeni liječniku primarne zdravstvene zaštite. Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici "Sunčanog Hvara" te da su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" – kazala je dr. Linda Mihojević, spec. epidemiologinja spomenutog zavoda iz Jelse.

 

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a sretna je okolnost da u njima nisu smješteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima. Međutim, dr. Mihojević dodaje da je pojava još uvijek u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza. No, mi smo pitali što o svemu ovome kažu u hotelskoj tvrtki s velikim renomeom, i u zemlji, i u inozemstvu.

 

– Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smještena i koristi usluge prehrane u hotelu "Bodul". Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Također, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu. Naravno, možemo dodati i to da kontinuirano surađujemo s nadležnim zdravstvenim službama, te će se tek njihovim nalazom utvrditi radi li se o virozi ili o nekom drugom uzroku – rekla je Marzia Marti iz "Sunčanog Hvara".

 

A viroze zadnjih dana doista ima na škoju, pa nas ne bi čudilo ni da je to uzrok. Radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentica koja je završila na bolničkom liječenju, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, istodobno je patila od druge bolesti, pa ju je stoga trebalo zbrinuti baš na takav način.

 

(Slobodnadalmacija.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI