Deaktivirani sporni profili

Webometrics izvršio novo rangiranje: UNSA na 1669. mjestu, bolja pozicija nego 2018. godine

Hronika 07.08.19, 08:39h

Webometrics izvršio novo rangiranje: UNSA na 1669. mjestu, bolja pozicija nego 2018. godine
Tri profila stranih profesora na koje je upozorio Webometrics su deaktivirana

 

Međunarodni portal Webometrics koji se bavi rangiranjem univerziteta objavio je danas revidiranu listu na kojoj je Univerzitet u Sarajevu na 1669. mjestu nakon što su ažurirani profili nekih profesora na Google Scholaru. To je bolji rezultat Sarajevskog univerziteta i od pozicije koju je zauzimao u oktobru 2018. godine kada je bio 1.676. na listi, piše Patria

 

Podsjećamo, Webometrics je prošle sedmice objavio listu na kojoj je UNSA rangiran na 1722. poziciji, a samo dva dana je došlo do promjene jer je UNSA diskvalificiran po jednom od četiri kriterija (citiranost 100 naučnika) i stavljen na posljednje 8.601. mjesto i tako završio na 2.627. mjestu.  

 

Prorektorica za kvalitet UNSA Maida Čohodar Husić potvrdila je ranije za Novinsku agenciju Patria da su za Webometrics bili sporni neki od profila profesora UNSA-e na Google Scholaru odnosno citiranost pojedinih naučnih radova čiji autori nisu profesori Univerziteta u Sarajevu, a nalaze se na njihovim profilima. 

 

Nakon što su ti profili na Google Scholaru ažurirani Webometrics je ponovo rangirao Univerzitet u Sarajevu. Među njima su bili  i profili profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu Mirze Dilića, Semira Bešlije, Semre Čavaljuga, sa Fakulteta zdravstvenih studija Aide Pilav. Oni su tokom vikenda ažurirali svoje profile nakon čega je Univerzitet u Sarajevu zatražio novo rangiranje.  

 

Prorektorica Čohodar-Husić istakla je da je 12. jula ove godine svim organizacionim jedinicama uputila dopis kako bi se poduzeli koraci na provjeri ažurnosti Google Scholar profila akademskog osoblja. U dopisu je jasno naznačeno da bi autor na GS profilu trebao provjeriti da li je naveden kao autor u objavljenim radovima. 

 

„Google Scholar automatski ažurira profile pri čemu se ponekad profilu dodaju neadekvatni radovi i citati. Autori trebaju biti svjesni tih problema i povremeno čistiti svoje profile. Institucije bi trebale pratiti profile svojih članova za namjerne (ili nenamjerne) lažne, netačne ili duple zapise“, navodi se u dopisu prorektorice Čohodar-Husić koji je upućen organizacionim jedinicama UNSA-e. 

 

Informacija o obavljenoj provjeri GS profila trebala je biti dostavljena UNSA-i do 19. jula ali su se dekani i akademsko osoblje oglušili na dopis prorektorice. To je rezultiralo diskvalifikacijom UNSA-e i lošijim rangiranjem. 

 

Tri profila stranih profesora na koje je upozorio Webometrics su deaktivirana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI