Milorad Dodik nakon dogovora o uspostavi vlasti

Ako se principi ne ispune, BiH je u dubokoj krizi i upitan je njen suverenitet! Blokiraćemo rad institucija...

Front 05.08.19, 18:51h

Ako se principi ne ispune, BiH je u dubokoj krizi i upitan je njen suverenitet! Blokiraćemo rad institucija...
Dodik je istakao da ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije upitan te da se u Principima za formiranje vlasti na državnom nivou navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidatski status

 

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je danas da će blokirati rad svih institucija ukoliko se u roku 30 dana ne ispune svi Principi za formiranje vlasti na državnom nivou, koji su lideri vodećih političkih stranaka potpisali danas u Sarajevu.  

 

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik danas su u Sarajevu na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom postigli dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

 

Dodik je istakao da ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije upitan te da se u Principima za formiranje vlasti na državnom nivou navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidatski status.

 

- Ukoliko se principi ne ispune, znači da je BiH u dubokoj krizi i da je upitan njen suverenitet - poručio je.

 

Smatra da su stvoreni svi uslovi da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva BiH te da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

 

- Tačka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO-om - kazao je.

 

Između ostalog, potpisani Principi podrazumijevaju okvir za dalju saradnju u vezi nastavka NATO puta BiH, deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH te formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI