Video/ Vrijednost vrtoglavih 440 milijardi eura

Saudijski princ gradi mega grad budućnosti sa vještačkom kišom i mjesecom: Nadmašit će i Silicijsku dolinu i Hollywood...

Biznis Klub 05.08.19, 09:03h

Saudijski princ gradi mega grad budućnosti sa vještačkom kišom i mjesecom: Nadmašit će i Silicijsku dolinu i Hollywood...
- Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve - navodi se u dokumentima

 

Saudijski princ Muhamed bin Salman odlučio je sagraditi grad budućnosti kakvog svijet nije vidio. Grad Neom, pored mora na sjeverozapadu Saudijske Arabije, će preteći Silicijsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Hollywood po zabavi i francusku rivijeru kao najpoželjnije mjesto za odmor, piše Wall Street Journal.

 

Kako prenose mediji, umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri u gradu budućnosti, a otok u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiocima da se druže s robotima dinosaurusima. Wall Street Journal piše da su među 2.300 stranica planskih dokumenata i planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24 sata. Od 2017. godine saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, sarađuje s timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada vrijednog oko 440 milijardi eura.

 

grad-neom

 

- Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve - navodi se u dokumentima. 

 

- Grad u kojem računar može registrirati ​​zločine bez da ih neko mora prijaviti ​​ili gdje se mogu pratiti svi građani. 

 

 

Wall Street Journal također navodi da bi grad mogao imati veći broj stanovnika nego što je očekivano, zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a što znači da Muhamed bin Salman možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živjeti u njemu. 

 

(Hayat/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI