video/ 'gdje je zapelo?'

Sve veći broj turista, ali trgovci na Baščaršiji nezadovoljni prodajom: Samo se slikaju pored izloga

Hronika 01.08.19, 18:25h

Sve veći broj turista, ali trgovci na Baščaršiji nezadovoljni prodajom: Samo se slikaju pored izloga
Jedinstven je stav svih prodavača na Baščaršiji da turisti na tom mjestu ne troše značajne sume novca, pogotovo ne u Kazandžiluku

 

Suveniri do pet maraka kao što su magneti, kugle sa simbolima Sarajeva i šolje najzanimljiviji su turistima na Baščaršiji u Sarajevu, koja je nezaobilazno mjesto gotovo svim posjetiocima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

 

Jedinstven je stav svih prodavača na Baščaršiji da turisti na tom mjestu ne troše značajne sume novca, pogotovo ne u Kazandžiluku. Turisti nisu previše zainteresirani za kupovinu ručnih radova, a trgovci navode da se žele samo uslikati pored izloga. 

 

Smatraju da razlog tome nije primarno cijena, nego transport, ali i neinformiranost o čemu se radi. 

 

Najčešći kupci su bosanskohercegovačka dijaspora. 

 

Aldina Džudžević prodaje suvenire na Baščaršiji, bazirala se uglavnom na jeftinije. 

 

- Magneti su najprodavaniji, oni su od dvije do četiri marke. Mislim da je temeljni razlog za to praktičnost nošenja. Osim Sarajeva, turisti traže i magnete sa znakom Mostara - rekla je Džudžević Feni. 

 

U Sarajevu, ali i cijeloj BiH sve je veći broj turista. Ukupan broj dolazaka turista u junu u Federaciji BiH iznosio je 135.160 što je za 27,5 posto više u odnosu na juni 2018. godine, a u odnosu na maj ove godine više je za 17,8 posto. Učešće domaćih turista bilo je 18,8 posto, a stranih turista 81,2 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. 

 

Ukupan broj noćenja turista u junu iznosio je 257.849 što je za 26,6 posto više u odnosu na juni 2018. godine. U strukturi noćenja stranih turista najviše su ostvarili turisti iz Saudijske Arabije (14,6 posto), NR Kine (7,2 posto), Hrvatske (6,4 posto), Poljske (6,1 posto) i Turske (5,6 posto). 

 

U Republici Srpskoj u junu ove godine zabilježeno je 42.589 dolazaka turista, što je u odnosu na maj više za 15,7 posto, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. Ostvarili su 89.448 noćenja ili 2,7 posto više u odnosu na mjesec ranije. Broj dolazaka turista u junu 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 15,8 posto, a broj noćenja bilježi rast od deset procenata. 

 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI