potvrđeno u tužilaštvu tuzlanskog kantona

Pramod Mittal uz kauciju od milion i po eura pušten na slobodu

Hronika 30.07.19, 15:06h

Pramod Mittal uz kauciju od milion i po eura pušten na slobodu
Postupajući tužilac u ovom predmetu Ćazim Serhatlić pojasnio je da se milion i pol eura dijeli na način da je za Mittala data garancija od milion eura, a za druga dva osumnjičena je data garancija po 250 hiljada eura

 

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zvanično je na slobodi uz kauciju od milion i pol eura - potvrđeno je danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. 

 

Postupajući tužilac u ovom predmetu Ćazim Serhatlić pojasnio je da se milion i pol eura dijeli na način da je za Mittala data garancija od milion eura, a za druga dva osumnjičena je data garancija po 250 hiljada eura. 

 

-Eure smo uzimali jer je to bio jednostavniji način plaćanja. Također, ovim mjerama zabrane oni ne mogu više učestvovati u Nadzornom odboru niti Upravi GIKIL-a. Ono što smo mi kroz provođenje istrage utvrdili je da oni nemaju pravo upravljanjem GIKIL-a nakon maja 2018. godine. Ovim mjerama smo to potvrdili. Ono što je također bio uslov, kada je u pitanju GIKIL, jeste da pokušamo zaštiti GIKIL kroz osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva za naknadu štete za koju mi u našoj istrazi tvrdimo da je GIKIL-u nanesena. Zbog toga smo tražili da se GIKIL-u uplati 11 miliona eura, odnosno 21 miliona KM. Odbrana je sve uslove prihvatila i Pramod Mittal je pušten iz pritvora - istakao je Serhatlić. 

 

Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI