Foto/ Veliki ekološki incident

Fekalije se slijevaju niz jadransku plažu, turisti zatvoreni u hotelu: Sve začepilo, zaudara na sve strane...

Hronika 30.07.19, 10:32h

Fekalije se slijevaju niz jadransku plažu, turisti zatvoreni u hotelu: Sve začepilo, zaudara na sve strane...
Iako se očekivalo da je problem riješen, u ponedjeljak oko 16 sati ponovo je došlo do izlivanja

 


Veliki ekološki incident desio se u Bečićima, kada je u nedjelju navečer došlo do otkaza pumpi na postrojenju za otpadne vode WTE na samoj plaži ispred hotela Iberostar Belvi.

 

Hotelska kompanija i njeno osoblje od tada su na nogama, fekalije plivaju stazom, ušle su u plažni bar, a potoci se slivaju na plažu. Uprava hotela odmah je pozvala Općinu Budva, a gradonačelnik Marko Carević poslao je u ponedjeljak ujutro ekipe Vodovoda i Komunalnog. Bio je angažovan i bager, pišu Vijesti.me.

 

Iako su službenici njemačke kompanije WTE, koja upravlja postrojenjem, naveli kako je sve uredu, tehnički direktor Iberostar Belvi Petko Đogo je kazao da se tek kada su otvorili postrojenje uvidjelo da je došlo do začepljenja.

 

- U pitanju je nepouzadan sistem jer su se praktično sve otpadne vode koje je pumpa trebalo da usmjeri ka glavnom postrojenju u Vještici, izlile na dva šahta ispred našeg i susjednog hotela Montenegro - kazao je on.

 

Iako se očekivalo da je problem riješen, u ponedjeljak oko 16 sati ponovo je došlo do izlivanja.

 

- Fekalije su počele sinoć da se izlivaju, a to je trajalo tokom cijele noći, da bi se veliko izlivanje dogodilo u 11 sati. Uprava WTE samo kaže da im na kompjuteru govori da je sve uredu, a na terenu se događa pravi haos - kazao je Đogo.

 

Uprava hotela kazala je Vijestima da goste hotela, a ima ih više od hiljadu i po, drži praktično zatvorene i ne dozvoljava im da idu ka plaži, jer se širi nesnosan miris. Oni su najavili sa ce podnijeti tužbu protiv WTE i tražiti odštetu zbog incidenta, jer su, kako su kazali, njima tur operatori Nekerman, TUI, Tomas Kuk najavili tužbe zbog nezadovoljstva gostiju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI