Analize otkrile

Teški metali pronađeni u krvi četvorice radnika Incela

Hronika 29.07.19, 20:50h

Teški metali pronađeni u krvi četvorice radnika Incela
Analiza krvi je rađena u Institutu za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", dok je ocjena ljekara iz banjalučkog Zdravstvenog centra Deamedica da su radnici privremeno nesposobni za rad na reciklaži akumilatora

 

Osim piralena, kancerogenog ulja, problem u banjalučkom Incelu su i toksični metali. Firmi BC Metal je naloženo da radnici izvrše detaljne analize na prisustvo toksičnih metala u krvi. Analizom je utvrđeno da 10 radnika ima prisustvo toksičnih metala, od toga četiri iznad dozvoljenih referenci, piše N1.

 

Olovo u krvi, delta-aminolevulinska kiselina i cink-protoporfirin iznad dovozvoljenih granica pronađeni su kod četvorice radnika firme BC Metal koja se bavi reciklažom starih akumulatora. Analiza krvi je rađena u Institutu za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", dok je ocjena ljekara iz banjalučkog Zdravstvenog centra Deamedica da su radnici privremeno nesposobni za rad na reciklaži akumilatora.

 

"Još šest radnika, pored ovih četiri, imaju povišene doze, ali su u granicama dozvoljenih vrijednosti i sposobni su za obavljanje ovog posla", kaže Brankica Kalaba, zaposlena u BC Metal.

 

U BC Metalu navode da su četvorica radnika sa toksičnim metalima u krvi iznad dozvoljene granice preraspoređeni na druga radna mjesta. Takođe, priznaju da pojedini radnici na svoju odgovornost nisu nosili maske.

 

Geneza zagađenosti područja Incela vuče se od šezdesetih godina prošlog vijeka kada je krenula izgradnja hemijske industrije. Za sada se zna da je na području ove fabrike zemljište na nekoliko lokacija zagađeno piralenom i teškim metalima.


"Razgovaramo o potencijalnom mjerenju koje do sada nikad nije rađeno na te vrste materija u vazduhu. Nema niti specijalizovanih institucija, niti mijerne opreme, niti je to nekada radio neko na ovom prostoru", otkriva Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

 

Od uzetih 52 uzorka u „Incelu“ najveći dio kontaminiranog zemljišta se nalazi na prostoru bivše Energane, a na području tri firme nađeno je opasno i kancerogeno ulje piralen.

 

"Naloženo je republičkom inspektoru da se zatraži hitan pregled svih zaposlenih prvenstveno u ovim dijelovima gdje je iscurio piralen, a potom i u kompletnoj zoni Incel. Tu ima ljudi koji rade i po 20 godina, a ne znam da li su ikada imali sistematski pregled", navodi Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

 

Na prostoru nekadašanjeg Incela je trenutno više od 60 poslovnih subjekata. Formiran je ekspertski tim koji će raditi na rješavanju problema u vezi sa kontaminiranim zemljištem, a svi subjektu koji su u „Incelu“ će biti obavezni da saniraju štetu na svom posjedu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI