Nekada smo imali 'dobre dječake', a danas...

'Nestašni momci' vladaju planetom: Svijet je ušao u eru 'političkih mangupa' koja podsjeća na jedan turbulentan period 20. vijeka

Front 29.07.19, 10:15h

'Nestašni momci' vladaju planetom: Svijet je ušao u eru 'političkih mangupa' koja podsjeća na jedan turbulentan period 20. vijeka
Johnsonova upadljiva frizura, koju često upoređuju sa Trampovom, gotovo montipajtonovska pojava, drski karakter i reputacija ljubavnika donijeli su mu epitet lošeg momka, a to se, kaže Cvetićanin, savršeno uklapa u trenutnu globalnu scenu

 

Proteklih godina svjedoci smo urušavanja liberalizma, koji se suočava sa najvećim izazovima svog postojanja. Demokratije osjećaju efekte rastućeg populizma. Partije političkih ekstrema stekle su uporište u Evropi, a Sjedinjene Američke Države, čija je moć nekada bila garant liberalnog svjetskog poretka, napravile su zaokret dolaskom Donalda Trumpa.

 

Lideri sve više koriste nacionalizam kako bi ojačali autoritet, naročito usljed teških ekonomskih ili političkih uslova, dok globalne institucije nisu uspjele da se prilagode novim balansima moći i tehnologijama.

 

U ovoj borbi liberalne i konzervativne elite, klatno se pomjerilo udesno prošlonedjeljnim izborom Borisa Johnsona za vođu konzervativaca i premijera Velike Britanije.

 

- Definitivno možemo reći da je s njegovom pobjedom globalna konfiguracija postala polukonzervativna. Pod uslovom da se Johnson održi, to može čak i uticati i na američke predsjedničke izbore sljedeće godine - kaže dr Neven Cvetićanin, predsjednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke.

 

Johnsonov put od kritičara vlade do predsjednika vlade bio je buran i bučan. Nekada uspješni novinar, neuspješni gradonačelnik Londona i ne mnogo bolji ministar spoljnih poslova, dugo je u centru pažnje britanskih i svjetskih medija. Jedan od najglasnjih zagovornika ideje da Britanija treba da izađe iz Evropske unije čuven je po svojim verbalnim ispadima, ekstravagantnoj pojavi i bombastičnosti neuobičajenoj za britansku politiku.

 

Johnsonova upadljiva frizura, koju često upoređuju sa Trumpovom, gotovo montipajtonovska pojava, drski karakter i reputacija ljubavnika donijeli su mu epitet lošeg momka, a to se, kaže Cvetićanin, savršeno uklapa u trenutnu globalnu scenu.

 

boris-johnson


- Sada "nestašni momci" preuzimaju primat globalno. Tu su Johnson, Trump, odranije je tu i Putin... Možemo reći da globalno ulazimo u eru mačo konzervativnih lidera, bijelih i heteroseksualnih zastupnika "old school" vrijednosti. Rekao bih da je ovo doba političkih mangupa - rekao je on.

 

Prije samo deset godina postavku svjetskih lidera pretežno su činile tehnokrate koje su možda uvijek bile spremne na dogovor i nisu remetile multilateralne panele, ali nisu bili ni izbliza ovoliko upečatljivi.

 

- Nekada smo imali "dobre dječake", tehnokratski intonirane lidere, dok su trenutne vođe vrlo živopisne. Sadašnja postavka liči na čuvenu plejadu konzervativnih "nestašnih" lidera u decenijama prije i nakon Drugog svjetskog rata kojoj su pripadali Churchill i De Gaulle - objasnio je Cvetičanin.

 

Ono što politiku današnjih konzervativaca čini "nestašnom" je to što su nacionalni interes stavili prije bilo kakvih globalnih ideja.

 

- Oni su "nestašni" kada bilateralnu diplomatiju stavljaju ispred multilateralne, odnosno ispred velikih multilaterala kao što su EU i UN. Konzervativna politika podrazumijeva da se prvo gleda nacionalni interes, pa tek onda međunarodne asocijacije. Konzervativci su uvijek važili za sklone tajnim diplomatijama i pregovorima, podjelama interesnih sfera... I to su uglavnom radili veliki igrači između sebe - dodao je Cvetićanin.

 

Blic izdvaja neke od "nestašnih momaka" koji će krojiti političku budućnost svijeta zajedno sa "nestašnim" veteranima... O njima čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI