Ostvario 13. pobjedu

Listo trijumfirao na skokovima sa Starog mosta i dostigao legendarnog Balića: Povlači se iz aktivnog takmičenja?!

Sport 28.07.19, 18:38h

Listo trijumfirao na skokovima sa Starog mosta i dostigao legendarnog Balića: Povlači se iz aktivnog takmičenja?!
U skoku na noge prvi je bio Igor Kazić koji je također osvojio maksimalan broj bodova

 

Lorens Listo pobjednik je ovogodišnjih 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu (lasta) čime je ostvario svoju 13. pobjedu i tako dostigao rekord legendarne mostarske laste Emira Balića.

 

U skoku na noge prvi je bio Igor Kazić koji je također osvojio maksimalan broj bodova.  

 

Listo je ranije najavio kako će se, ako po trinaesti put osvoji titulu najboljeg, povući iz aktivnog natjecanja.  

 

Prije skokova svi skakači su morali proći liječnički pregled koji je ove godine prošlo njih 29, i to 15 u skokovima na glavu (lasta), a 14 u skokovima na noge, no uoči samog izvođenja skokova neki od njih su odustali od natjecanja.

 

Skokovi sa Starog mosta izvode se u dvije kategorije - na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.

 

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

 

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

 

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i mnogi drugi sponzori.

 

Prije natjecanja, otvoren je i atraktivni zip-line koji povezuje Lučki i Stari most, dug preko 200 metara.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI