OBRAĆANJE LIDERA SDA NA SJEDNICI GLAVNOG ODBORA

Izetbegović: Dodik je kriv za sve, za krizu u koju tonemo! Da nije bilo njegove politike, BiH bi već bila članica NATO-a i EU!

Front 27.07.19, 15:16h

Izetbegović: Dodik je kriv za sve, za krizu u koju tonemo! Da nije bilo njegove politike, BiH bi već bila članica NATO-a i EU!
Predsjednik SDA je kazao i to da „optimizam budi i saradnja koju je SDA ostvarila sa DF, SBB i SDP TK, naravno uz ranije partnere S BiH i dijelom Nezavisnog bloka“

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, obraćajući se na sjednici Glavnog odbora stranke, kazao da je današnja sjednica posvećena pripremama za održavanje 7. Kongresa SDA, te da treba pomno analizirati izmjene najbitnijih stranačkih dokumenata, izglasati ih. 


- Prvo, i najvažnije o čemu kanim govoriti, i o čemu Glavni odbor treba zauzeti stav, jeste kriza u koju nas postupno i uporno uvlači predsjednik SNSD. Namjerno nisam rekao SNSD, nego predsjednik SNSD, jer je upravo Milorad Dodik odgovoran za krizu u koju sada postupno tonemo, ali i za uporne opstrukcije i zastoje koji koče oporavak i napredak Bosne i Hercegovine već deceniju - naveo je Izetbegović. 


Po njegovim riječima, da nije bilo destruktivne politike Milorada Dodika ova zemlja bi do sada bila članicom NATO saveza i Evropske unije, njena ekonomija i životni standard građana bi se mjerio sa ekonomijom zapadnih, a ne istočnih susjeda. Omladina bi u mnogo manjem broju napuštala BiH. Penzioner u RS ne bi bio najsiromašniji penzioner u Evropi. 


- Teško je pregovarati, sarađivati, praviti kompromise sa političarom koji se ponaša iracionalno, koji je spreman raditi na vlastitu štetu i štetu svog naroda i države - naveo je Izetbegović. 


Napomenuo je da je „njegovom voljom, koju je materijalizirao kroz odluke Narodne skupštine RS, zaustavljen napredak BiH na NATO putu“. 


Izetbegović je kazao da je taj postupak „ protivustavan, samim tim i antidejtonski“. 


Pojasnio je da je on i protivzakonit, jer direktno krši Član 84. Zakona o odbrani. 


- Naše nepristajanje na ovu vrstu diktata, odnosno imenovanje kadra SNSD za mandatara Vijeća ministara pod ovakvim uslovima, je iskorišteno kako bi se kriza prenijela i na sve ostalo – zaustavljeno je formiranje strukture, i time funkcionisanje zakonodavne vlasti na državnom nivou. BiH nije poslala svoju delegaciju u Vijeće Evrope. U zastoju je evropski put BiH. Na čekanju je niz odluka bez kojih se neće moći povući sredstva stranih banaka za izgradnju infrastrukture diljem BiH - naveo je predsjednik SDA. 


Predložio je da Glavni odbor ponovi poziv SDA poslanicima u PS BiH iz redova SNSD „da prestanu s opstrukcijama rada najvišeg zakonodavnog tijela u BiH, te da SNSD pozovemo da devet mjeseci nakon izbora konačno predlože mandatara za novi saziv Vijeća ministara koji će ponuditi program i prioritete rada Vijeća ministara. U skladu sa Ustavom i važećim zakonima BiH“. 


- Također, treba pozvati i HDZ da prestane sa opstrukcijom formiranja nove Federalne vlade i postavljanjem nemogućih uslova. Iluzorno je očekivati da će se izmjene Izbornog zakona za koje je zainteresiran HDZ ostvariti u roku od par mjeseci, jer 14 godina traju neuspješni pokušaji da se etnički princip, koji zastupa HDZ, uskladi sa građanskim principom na koji nas obavezuje presuda evropskog Suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić/Finci - kazao je Izetbegović. 


Predsjednik SDA je, između ostalog, rekao i to da eksperti trebaju rješavati  problem stečaja Aluminij d.d. Mostar, te da je „vrijeme da se politika odmakne od ovog posrnulog giganta, jer ga je pogrešna politika i dovela u sadašnje stanje duga od preko 400 miliona KM“. 


- Vlada Federacije BiH, kao jedan od dioničara treba i može pomoći striktno u zakonskim okvirima. Aluminij je do nepodnošljivog duga doveo i Elektroprivredu HZHB, nećemo dopustiti da se virus propasti prenese na bilo koji privredni subjekt u državi, naročito na Elektroprivredu BiH  naveo je Izetbegović. 


Predsjednik SDA je kazao i to da „optimizam budi i saradnja koju je SDA ostvarila sa DF, SBB i SDP TK, naravno uz ranije partnere S BiH i dijelom Nezavisnog bloka“. 


-  Time se postepeno demontira destruktivni projekat uklanjanja SDA sa političke scene, koji se činio izglednim još početkom ove godine. SDA postupno preuzima ulogu koja joj prirodno pripada-centralne političke snage u bošnjačkom korpusu, Federaciji i državi Bosni i Hercegovini. Usvojen je Zakon o demobilisanim borcima, odgođeno pitanje imenovanja direktora Federalne uprave policije, smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona koju je predvodila PDA i imenovana vlada koju predvodi SDA sa premijerom Tulumovićem na čelu. Ovo su tri veoma bitna iskoraka koja ne bi bila moguća bez preokreta i snažne saradnje SDA sa SBB i DF. Slijede dogovori o USK, a zatim, vjerovatno jesenas u paketu Vijeće ministara BiH, Federalna vlada i Kanton Sarajevo - najavo je Izetbegović. 


Kazao je da je „ovaj bošnjačko-bosanski blok jedina protuteža i jedini pravi odgovor na sve otvorenije nacionalističke i separatističke tendencije, na njihova udruživanja u proizvodnji kriza i zastoja“. 


- I treba uložiti trud da ga sačuvamo, da potraje - kazao je između ostalog predsjednik SDA Bakir Izetbegović u obraćanju na sjednici Glavnog odbora stranke, koje je objavljeno na web stranici SDA. 

  
(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI