Turistička zajednica KS u akciji

Počinju rigorozne kontrole: Ako iznajmljujete stan preko Bookinga ili Airbnba, ovo trebate pročitati!

Biznis Klub 26.07.19, 13:39h

Počinju rigorozne kontrole: Ako iznajmljujete stan preko Bookinga ili Airbnba, ovo trebate pročitati!
Turisti koji su u nelegalnom smještaju se ne prijavljuju nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog aspekta može predstavljati prijetnju

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) kreće u akciju kontrole neregistriranih iznajmljivača privatnog smještaja, kako bi se smještajni objekti uveli u zakonske okvire i spriječilo crno tržište i nelojalna konkurencija.

 

Akcija je poduzeta nakon urađene analize ali i prijava građana i turista, o velikom broju nelegalnih smještajnih objekata, koji se oglašavaju na online agencijama-internet platformama (Booking, Airbnb itd.).

 

- Neregistrovani iznajmljivači smještajnih objekata, osim što krše zakonske odredbe, šalju vrlo negativnu sliku o našoj državi kao primamljivoj turističkoj destinaciji (bilo je slučajeva da turisti izvrše rezervaciju, uplate, dođu na odredište koje ne postoji) – ističe se u saopćenju TZKS.

 

Također, turisti koji su u nelegalnom smještaju se ne prijavljuju nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog aspekta može predstavljati prijetnju.

 

Zbog svih navedenih problema Turistička zajednica KS će sa Booking-om, Airbnb-om i ostalim online agencijama - platformama, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, kao i ostalim institucijama nadležnim za strane goste koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, poduzeti akciju borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada.

 

- Oni iznajmljivači koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti biće skinuti sa navedenih platformi i protiv njih će biti poduzete zakonski predviđene mjere – naglašava se.

 

Da bi se zakonski oglašavali na pomenitim platformama iznajmljivač mora imati dokaz, Rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uslova za izdavanje smještajnih objekata u domaćinstvu, u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

 

Na linku www.visitsarajevo.ba mogu se pronaći detaljne informacije o načinu registracije i svim zakonom predviđenim obavezama kao iznajmljivača smještaja.

 

Također, iz TZKS mole iznajmljivače koji podnesu zahtjev za kategorizaciju svog smještajnog objekta da informišu o tome kako ne bi bili skinuti sa navedenih platformi za online iznajmljivanje i kako ne bi protiv njih bile poduzete zakonom predviđene mjere.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI