Medicinski fakultet odgovara predsjedavajućem Skupštine KS

Umjesto pomoći, Konaković nam je nudio 'fanglu i mistriju'... Niko i ništa ne valja, osim njega...

Front 25.07.19, 15:38h

Umjesto pomoći, Konaković nam je nudio 'fanglu i mistriju'...  Niko i ništa ne valja, osim njega...
Navode da "Medicinski fakultet ima važnijeg posla nego da odgovara na uvrede ovog političara, pogotovo jer znamo da je to uzaludan posao"

 

"Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ponovo pokazao elementarno neznanje o sistemu zdravstvene zaštite i procesu edukacije doktora", navode sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu nakon jučerašnjih izjava i najava Konakovića.

 

"Mjesecima je javnost obmanjivao neprestanim i loše smišljenim lažima o Medicinskom fakultetu ovdašnji rektor Rifat Škrijelj, ali je postao znatno tiši otkako smo mu javili da će sve što javno kaže morati dokazati i na sudu. Međutim, njegov nečasni posao je nastavio predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković. Za govornicom Skupštine i na konferencijama za medije on svakih nekoliko dana naširoko priča o Medicinskom fakultetu i obećava da će on riješiti 'problem' i uvesti red. Pri tome on, recimo u utorak, ponavlja, baš od riječi do riječi, ono što je njegov mentor (ili štićenik, svejedno) Škrijelj izgovorio na sastanku u petak", navode sa Medicinskog fakulteta.

 

Navode da "Medicinski fakultet ima važnijeg posla nego da odgovara na uvrede ovog političara, pogotovo jer znamo da je to uzaludan posao".

 

"Oni su uvijek u pravu i svemoćni su. Međutim, nismo ni mi decenijama gradili kolektivni i pojedinačni ugled i obraz da bi ih bez odgovora lažnim optužbama vukao kroz blato Elmedin Konaković, čime god on predsjedavao, ili bilo ko drugi. U utorak se Konaković nije obrušio samo na našeg dekana i sve nas zajedno, nego i na Federalnu vladu, njenog potpredsjednika, koji mu je koalicijski partner, Ustavni sud i Sindikat Univerziteta. Niko i ništa ne valja osim njega, i niko neće njega spriječiti da obavi šta je naumio. A šta je naumio, osim da lično mijenja dekana Medicinskog fakulteta i dovede nekoga po ukusu svog štićenika (ili mentora, svejedno) Škrijelja? Naumio je mijenjati kantonalni zakon tako da on bude u potpunoj suprotnosti s federalnim kojim se reguliše ista stvar – dodjela zvanja nastavne baze Medicinskog fakulteta. Kad čelnik skupštine neke administrativne jedinice najavi da neće poštovati više zakone teritorije kojoj njegova administrativna jedinica pripada, u drugim državama se to zove anarhija, ili, još tačnije, odcjepljenje. Kod nas se valjda zove narod i pravda", poručuju u saopštenju.

 

"Ako je Konakoviću jedina briga situacija na Univerzitetu, o kojoj neprestano priča, možda bi baš on mogao objasniti zašto je integracija Univerziteta koju je projektovala nekadašnja Konakovićeva vlada a koju intenzivno provodi sadašnja Konakovićeva vlada, u katastrofalnom stanju? Zašto novozaposlena Škrijeljova administracija košta kao nekoliko fakulteta zajedno, a ne proizvodi nijedan ispravan dokument? Je li cilj integracije bio da se fakulteti i studenti osiromaše, a administracija Univerziteta obogati? Čemu je služio zahtjev Škrijelja još u decembru prošle godine da svi fakulteti odmah raskinu ugovore sa svim radnicima, a ni danas nema novih ugovora o radu, pravilnika i ostalih potrebnih stvari? Šta bi bilo s tolikim ljudima da smo poslušali Škrijelja? Sve bi nas istjerali vani, pa primali nazad samo podobne? Ko će i kako riješiti neviđenu zbrku i glupost sa doprinosima na plate za januar i februar? Zašto u svakom obračunu plate za 300 radnika ima 250 grešaka? Šta je sud tražio od Univerziteta da bi mogao registrovati pripajanje fakulteta, a šta Univerzitet nije dostavio? Zašto su svim fakultetima poslani dokumenti u kojima je vrijednost imovine kojom su do tada raspolagali – i koja je u zemljišnim i ostalim knjigama registrovana na ime tih fakulteta – jednaka nuli? Gdje je nestala imovina, vrijedna silne milione, koja je u državnom vlasništvu? Kako je po zakonu moguće da su fakulteti - tada a i sada zasebni pravni subjekti - ostali naredbom vlade i Univerziteta bez računa u bankama? Zašto niko nijednu riječ ne govori o poslovanju, izboru dekana i sastavu vijeća privatnih univerziteta i fakulteta, za koje važi isti zakon? Zašto, kad je sve to ovako, i još mnogo gore, nije Škrijelju dao 'fanglu i mistriju' koje je nama preporučivao, da on sam sebi pravi univerzitet kakav mu se sviđa, a nas sve zajedno pusti na miru? Radili smo i živjeli i to uspješno i časno i prije Škrijelja i Konakovića, a nastavit ćemo i nakon njih.

 

Integralno saopštenje možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI